Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zadržali hľadaného Slováka. Ukrýval sa v Argentíne
Zdielať na

Zadržali hľadaného Slováka. Ukrýval sa v Argentíne

Archívne video

BRATISLAVA / Dlhé roky sa skrýval pred spravodlivosťou, ale polícia na neho nezabudla. Na Slováka Kristiána D. vydali medzinárodný zatykač pre podozrenie z vraždy v českých Poděbradoch. Po deviatich rokoch ho zatkla argentínska polícia v spolupráci s Interpolom.

Vražda v kúpeľnom meste na severe Česka sa stala ešte v apríli roku 2009. V jednom z rodinných domov objavil majiteľ mŕtveho 24-ročného mladíka, ktorý si dom od neho prenajal. Keďže ho našiel po niekoľkých mesiacoch, jeho vrah mal pred políciou slušný náskok. Po čase z vraždy obvinili Slováka Kristiána D., ktorý však bez stopy zmizol.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí o zadržaní Kristiána D. informácie nemá. Na náš zastupiteľský úrad v Argentíne sa totiž neobrátil. Podľa českej polície sa v Argentíne skrýval úmyselne.

"Občan Slovenskej republiky, na ktorého bol vydaný český medzinárodný zatýkací rozkaz, bol hľadaný pre trestný čin vraždy, ktorý bol vydaný Okresným súdom v Nymburku dňa 3. 10. 2013. Slovenský občan nebol odsúdený, ale mal status obvineného," vyjadruje sa česká polícia. 

Argentínska polícia vypátrala bydlisko, kde by sa hľadaný Kristián mal zdržiavať. Po tom, čo ho zadržali v jeho byte, sa snažil políciu presvedčiť, že je niekto iný. Ešte predtým však ústredie Interpolu v Buenos Aires zaslalo na generálny sekretariát fotografiu, kde bolo vykonané tvárové rozpoznanie, ktoré potvrdilo, že ide o hľadaného Slováka. Nakoniec sa pri zatknutí Kristián D. aj sám priznal. Jeho zadržanie nám potvrdila aj tamojšia polícia.

"Hľadaný muž bol v Argentíne od konca roka 2008 a pracoval ako natierač lodných konštrukcií. V tomto momente je zadržaný a väzobne stíhaný," píše sa v stanovisku argentínskej polície. Motívom vraždy bol zrejme obchod s drogami. Podľa vyjadrení českej polície krátko po vražde bolo mužské telo v dome možno dva až tri mesiace a v značnom rozklade. Totožnosť mŕtveho muža preto dlho nevedeli. Údajne by malo takisto ísť o Slováka, avšak v súčasnosti česká polícia k prípadu neposkytuje bližšie informácie.

"Muž je v súčasnej dobe vo väzbe a po rozhodnutí súdnych orgánov bude prevedená jeho extradícia do Českej republiky. S argentínskou stranou samozrejme náš odbor medzinárodnej a policajnej spolupráce komunikuje," povedala hovorkyňa policajného prezídia Českej republiky Ivana Nguyenová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy