Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Srbi musia uznať Kosovo, aby mohli byť členmi Európskej únie
Zdielať na

Srbi musia uznať Kosovo, aby mohli byť členmi Európskej únie

Archívna reportáž

PRIŠTINA / Aby sa Srbsko mohlo pripojiť ku krajinám Európskej únie, musí prijať nezávislosť Kosova, vyhlásil to nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel na spoločnej tlačovej konferencii s kosovským premiérom Ramushom Haradinom.

"Ak chce Srbsko mieriť smerom k Európskej únii, primárnou podmienkou je budovanie právneho štátu a samozrejme prijatie nezávislosti Kosova," uviedol Gabriel a dodal, že to isté povedal aj predstaviť Srbska v Belehrade. 

Srbsko chce vstúpiť do Európskej únie do roku 2025, čo je podľa únie orientačný termín, kedy by mohla mať Európska únia viac ako 27 členov. Srbskí predstavitelia ale dúfajú, že uznanie Kosova nebude kľúčovou podmienkou pre členstvo. Srbský minister obrany Aleksander Vulin si myslí, že Belehrad a Priština by mali Kosovo rozdeliť.

Kosovo vyhlásilo svoju nezávislosť pred desiatimi rokmi, takmer desaťročie po tom, čo NATO bombardovalo srbské sily, aby zastavilo zabíjanie a vyháňanie etnických Albáncov z tohto regiónu počas vojny v rokoch 1998 - 1999. Gabriel zdôraznil, že Nemecko sa bude snažiť, aby päť členských krajín únie, ktoré ešte Kosovo neuznali, a to Španielsko, Rumunsko, Cyprus, Grécko a Slovensko, tak urobili. 

Uznalo ho už 115 krajín, vrátane 23 z 28 členských štátov Európskej únie. Jeho členstvo v OSN bolo zablokované srbskými spojencami, teda Ruskom a Čínou. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy