Skoro jasno
17°
Bratislava
Za 25 rokov bolo v konfliktných oblastiach zabitých alebo zmrzačených 73 000 detí
Zdielať na

Za 25 rokov bolo v konfliktných oblastiach zabitých alebo zmrzačených 73 000 detí

BRATISLAVA / Každé šieste dieťa v súčasnosti žije v konfliktnej zóne. Znamená to, že tí najzraniteľnejší sú ohrození najviac za posledných 20 rokov. Čísla, ktoré zverejnila mimovládna organizácia zaoberajúca sa ich ochranou, sú naozaj hrozivé.

V nebezpečných oblastiach v súčasnosti vyrastá viac ako 350 miliónov detí. Oproti roku 1995 je to až 75 percentný nárast. Najrizikovejšími krajinami sú Sýria, Afganistan a Somálsko. Hrozí im tam sexuálne zneužívanie, násilie, únosy a smrť. Počet zabitých a zmrzačených detí od roku 2010 stúpol až trojnásobne.

Deti v týchto oblastiach trpia posttraumatickými stresovými poruchami z bombardovania škôl a nemocníc. Jedným z najdlhšie trvajúcich a najrozsiahlejších konfliktov je konflikt v Sýrii. Nebezpečenstvo pre deti narastá zvyšujúcou sa urbanizáciou či dlhodobo trvajúcimi konfliktami. "Deti trpia na veci, ktoré by dieťa nikdy nemalo zažiť, od sexuálneho násilia až po samovražedné atentáty na ich školy, domovy či ihriská, ktoré sa stali bojovými poľami," povedala bývalá predsedkyňa vlády Dánska Helle Thorning-Schmidt.

Podľa štúdie bolo od roku 2005 pri 25 konfliktoch zabitých alebo zmrzačených viac ako 73 000 detí. Podľa jednotlivých agentúr sú ale reálne čísla ešte vyššie. Organizácia Save the Children uvádza, že nárast detských obetí súvisí so zvýšeným využívaním bômb v husto obývaných oblastiach. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy