Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladý vodič, ktorý opitý v Trnave usmrtil ženu na priechode, pozná trest
Zdielať na

Mladý vodič, ktorý opitý v Trnave usmrtil ženu na priechode, pozná trest

Archívna reportáž

TRNAVA / Mladý vodič, ktorý opitý v obrovskej rýchlosti na priechode pre chodcov v júli 2017 v Trnave zrazil a usmrtil 54-ročnú Helenu, má ísť do väzenia na 6,5 roka. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné.

Okrem toho si mladík nesmie do konca života sadnúť za volant motorového vozidla. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave. Róbert B. (21) v pondelok priznal svoju vinu, tragickú udalosť oľutoval a pozostalým sa ospravedlnil. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný sa proti výške trestu odvolal, rozhodovať tak bude ešte krajský súd.

Porušil všetky predpisy

Tragédia na Hlbokej ulici v Trnave sa stala 13. júla pred pol siedmou ráno. Róbert ignoroval červenú na semafore a v rýchlosti 120 kilometrov za hodinu zrazil Helenu, ktorá išla po priechode pre chodcov na zelenú. Po zrážke utrpela zranenia, ktoré boli absolútne nezlučiteľné so životom. Vodič, ktorý mal auto vypožičané od dopravného policajta, krátko po nehode nafúkal 2,1 promile.

​Prokurátor vo svojej záverečnej reči poznamenal, že chodkyňa bola v čase zrážky už na konci priechodu pre chodcov. Stačilo, aby vodič ubral plyn a fatálne následky nemuseli byť, on ale namiesto toho šialene zrýchľoval. Pre obžalovaného žiadal trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov.

Všetko ľutuje

"Chcem rodine vyjadriť úprimnú sústrasť a ospravedlniť sa. Budem mať do konca života pred očami, ako som tej žene zobral život. Naozaj to ľutujem,“ povedal Róbert B. a vzápätí urobil vyhlásenie o vine. Pôvodne mal záujem uzatvoriť dohodu o vine a treste, prokurátor to vzhľadom na závažnosť prípadu odmietol.

Tri pokuty za rýchlosť

Aj keď súd po priznaní viny nevykonával dokazovanie, z listinných dôkazov vyplynulo, že mladý vodič pred nehodou platil najmenej tri pokuty za rýchlosť, z toho dve boli vo výške 150 eur. Vdovec po nebohej Helene žiadal súd o priznanie náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 200 tisíc eur, súd ho odkázal na civilné konanie.

Do týždňa po tragickej nehode pribudol na Hlbokej ulici pred miestom zrážky s chodkyňou bezpečnostný ostrovček, ktorý má vodičom zaradeným do odbočujúceho pruhu zabrániť v pokračovaní jazdy rovno.

Pozrite reportáž z tragickej udalosti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy