Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
O Polgáriho prepustení rozhodovali osem hodín. Súdu nahlas oponoval
Zdielať na

O Polgáriho prepustení rozhodovali osem hodín. Súdu nahlas oponoval

TRENČÍN / Okresný súd v Trenčíne, ktorý sa zaoberal Polgáriho žiadosťou o podmienečné prepustenie rozhodol, že mu nevyhovie. Rozhodovanie ale trvalo viac ako osem hodín.

Najdlhšie väznený Slovák si odpykáva doživotný trest v Ilavskej väznici, za leopoldovský masaker. V roku 1991 stál na čele skupiny siedmich väzňov, ktorá pri úteku z väznice zavraždila piatich dozorcov a jedného spoluväzňa. 

Tibor Polgári na súde potvrdil svoju povesť prchkého muža a tomu, čo na súde zaznelo nahlas oponoval. Znalca, ktorý ho skúmal, nazval mastičkárom a proti zamietnutiu jeho žiadosti o prepustenie podal sťažnosť.

Leopoldovský masaker

Sedem väzňov sa odhodlalo na krvavý útek, ku ktorému došlo 23. novembra 1991. Akciu plánovali necelé dva mesiace. Skupinu viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil spolu s Milošom Urigom na dozorcu svojho oddielu. Dozorca František Sloboda dostal sedem rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu si potom obliekol Polgári.

V kancelárii potom štyroch dozorcov brutálne zbili, spútali a vyzliekli. V uniformách sa potom väzni ozbrojení samopalmi dostali až k bráne. Štyroch strážcov chladnokrvne zabili, dvoch ťažko zranili.Následne prekročili bránu leopoldovskej väznice. Ich sloboda netrvala dlho. Všetkým siedmim trestancom súd odklepol vysoké tresty. Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Posledný z nich sa krátko po rozsudku v cele obesil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy