Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľubor Masár chce ísť po 27 rokoch vo väzení na slobodu
Zdielať na

Ľubor Masár chce ísť po 27 rokoch vo väzení na slobodu

ILAVA / Prvým väzňom, ktorého po Nežnej revolúcii odsúdili na doživotie bol Ľubor Masár. Súd ho odsúdil ešte v roku 1990. V súčasnosti už po niekoľkýkrát požiadal o podmienečné prepustenie. Vo väzení doteraz strávil 27 a pol roka.

Ľubor Masár so svojím komplicom Jánom Molnárom v roku 1990 v Rakúsku prepadli holandský pár. Ženu znásilnili a zavraždili, jej manžela dobili. Masár tvrdí, že na to, čo urobil si dobre pamätá, no tvrdí, že on nevraždil. "Vyčítam našim súdom mieru zavinenia. Ja som povedal, Molnár povedal, súd si z toho zobral čo potreboval a dostal som doživotný trest," uviedol Masár. 

"Osem rokov sa pokúšam o podmienečné prepustenie. Najprv v roku 2010, potom zase v roku 2014 a teraz tretíkrát," povedal Masár. O jeho podmienečnom prepustení bude rozhodovať okresný súd v Trenčíne. Termín pojednávania ale zatiaľ známy nie je. 

Odborníci tvrdia, že rozhodovanie o prepustení Masára z väzenie nebude jednoduché. "Nikto nevie povedať, či sa ten človek bude vedieť zaradiť do bežného života. Za 27 rokov na samotke je ten spôsob života úplne iný," povedal advokát Ján Kanaba.

Ľubor Masár ale podľa svojich slov verí, že sa jedného dňa na slobodu predsa len dostane. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy