Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bodla ho do srdca, napriek tomu to policajtom neohlásil. Družku tým ale neochránil
Zdielať na

Bodla ho do srdca, napriek tomu to policajtom neohlásil. Družku tým ale neochránil

SENICI / Pavol zomrel na následky bodnutia do srdca o tri dni po tom, čo jeho družka krvavý čin spáchala. Lekársku pomoc však po útoku nevyhľadal. Aj tak ju obvinili zo zabitia. Ale aj keby sa nechal ošetriť, ženu by trestné stíhanie neminulo.

Pána Pavla našiel náhodný okoloidúci ležať v noci 23. decembra pri jednej z bytoviek v Senici. Privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť a v okolí srdca si všimli ranu po bodnutí. Polícia preto začala vo veci konať a zakrátko skončila v ich rukách jeho družka, 60-ročná Dagmar. Pána Pavla mala bodnúť do okolia srdca, k čomu sa aj priznala. "Za úmyselné spôsobenie ťažkej ujmy na zdraví s následkom smrti jej hrozí trest odňatia slobody od 9 do 12 rokov," povedala Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ Trnava. 

Ak by pán Pavol vyhľadal lekársku pomoc krátko po útoku, možno by mu to zachránilo život, ale prečo tak neurobil, zatiaľ nie je jasné. Možno sa s družkou Dagmar obávali, že by ju polícia obvinila aj tak. "Ak by lekár na základe svojho pozorovania zistil, že išlo o zavinenie treťou osobou, je povinný to hlásiť," objasňuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

To znamená, že by bola privolaná polícia, ktorá by sa prípadom začala zaoberať a zisťovať, či išlo o úmyselné ublíženie na zdraví, alebo o nehodu. "Polícia na základe zásady oficiality musí začať vo veci konať, čiže musí začať preverovať všetky skutočnosti, keď tie skutočnosti budú nasvedčovať tomu, že ide o cudzie zavinenie inou osobou, tak začať trestné stíhanie a zároveň následne vzniesť obvinenie," hovorí Kurilovská. 

Niekedy sa pre začatie trestného stíhania vyžaduje aj súhlas poškodeného. Ale v prípadoch, ako je úmyselné ublíženie na zdraví, zabitie alebo vražda, to neplatí. Súhlas poškodeného, teda vyjadrenie, že súhlasí, aby jeho príbuzného mohla polícia trestne stíhať sa vyžaduje pri menej závažných trestných činoch.

V prípadoch ako je napríklad hádka s krvavým koncom nepomôže útočníkovi ani to, že poškodený ho bude chrániť a nebude súhlasiť s trestným stíhaním svojho príbuzného. "Polícia automaticky musí začať trestné stíhanie, v zásade ani nemôže prihliadať na takéto vyjadrenia, pretože ide o trestný čin, ktorý nepatrí do toho katalógu trestných činov, kde sa vyžaduje súhlas poškodeného," vysvetlila Kurilovská.

Pozrite si reportáž o tomto prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy