Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kostole vyčíňali vandali. Odniesol si to aj anjel
Zdielať na
Krimi

V kostole vyčíňali vandali. Odniesol si to aj anjel

BÁB / Do kostola v obci Báb (okr. Nové Zámky) sa vlámali vandali a ničili všetko, čo im prišlo pod ruky. Odniesli si to socha anjela, oltár a poškodili aj sakrálny predmet. Veriaci v obci sú už poriadne nahnevaní. Pred mesiacom totiž tento kostol aj vykradli.

To, že v kostole vyčíňali vandali si všimla ráno pred omšou kostolníčka. Do vnútra sa dostali cez zadné dvere. Už z diaľky bolo jasné, že sa niečo udialo, zostala po nich spúšť. "Išla predným vchodom a hneď zbadala, čo je. Ako otvorila dvere, videla, že nesvieti svetlo večné, hneď volala farára," opísal situáciu manžel kostolníčky Pavel. 

Vo svätostánku sa páchatelia poriadne vybúrili. Socha anjela skončila rozbitá na zemi. Poškodili aj takzvanú monštranciu, obe veci patria ku kultúrnym pamiatkam. "Nejaké sochy sú vraj polámané, svietniky porozhadzovali a všetko je porozbíjané. Monštranciu, čo majú požičanú, dali na zem a pošliapali po nej," dodáva Pavel.

To ale nie je všetko. Poškodený je aj oltár, veci z neho zostali tiež pohádzané na zemi. Neukradli vraj dokopy nič. Všetko len rozhádzali a aj hostie boli po zemi pohádzané.

Hovorkyňa KR PZ Nitra, Renáta Čuháková potvrdila nepríjemné udalosti: "Farskému úradu bola spôsobená škoda vo výške asi 3000 eur."

V tomto kostole nejde o prvú takúto udalosť, podobne to tam vyzeralo aj koncom októbra. Páchateľ sa vtedy dostal do kostola tak, že vylomil bočné vchodové dvere. Z kostola vtedy ukradli postriebrený neogotický kalich z roku 1898 a jeden pozlátený kalich. Odniesli si aj hodnotnú barokovú monštranciu z roku 1746.

Obyvatelia obce sú zo vzniknutej situácie veľmi nešťastní.

Pozrite si aj reportáž z predchádzajúcej krádeže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy