Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lališ chcel ísť na slobodu. Rozhodovalo sa za prísnych bezpečnostných opatrení
Zdielať na

Lališ chcel ísť na slobodu. Rozhodovalo sa za prísnych bezpečnostných opatrení

BANSKÁ BYSTRICA / Za múrmi väznice rozhodoval sudca Špecializovaného trestného súdu o prepustení z väzby Róbert Lališa prezývaného Kýbel, ktorý o prepustenie požiadal. Muž obžalovaný v kauze zločineckej skupiny sýkorovci čaká na nový proces, ktorý má začať koncom mesiaca. Za múrmi ústavu na výkon väzby je už dva roky.

Vo štvrtok prebehlo rozhodovanie o väzbe za prísnych bezpečnostných opatrení. Sudca, prokurátor aj obhajca sa stretli za múrmi Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Muž, ktorý mal stáť na čele zločineckej skupiny sýkorovci požiadal o prepustenie z väzby. "Obžalovaný podal žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu. Žiadosť odôvodnil prieťahmi v konaní, ktoré podľa jeho názoru v tejto veci nastali," uviedol prokurátor.

Proces naplánovaný ešte na október tohto roku na krajskom súde totiž napokon nebol. Vec bude prejednávať Špecializovaný trestný súd, a to koncom novembra. Doterajšie dva rozsudky, v ktorých dostal Lališ doživotný trest, Najvyšší súd dvakrát zrušil. Prípad mal do tretice prejednávať Krajský súd v Banskej Bystrici, a to ešte v októbri.

Po najnovšom rozhodnutí Najvyššieho súdu dostane kauzu opäť na stôl pôvodný senát Špecializovaného trestného súdu. "Žiadosť o prepustenie z väzby sme podali z dôvodu, že vo veci procesným postupom Najvyššieho súdu SR, ktorý nemá oporu v bežnej súdnej praxi ani judikatúre došlo k nedôvodným prieťahom," uviedol obhajca Lališa Martin Pohovej. 

Sudca po necelej hodine rozhodol o tom, že Róbert Lališ zostáva vo väzbe. "Špecializovaný trestný súd s pracoviskom v Banskej Bystrici zamietol žiadosť obžalovaného o prepustení z väzby na slobodu. Súd väzbu nenahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková. Lališ sa voči rozhodnutiu odvolal a v tejto veci tak bude rozhodovať Najvyšší súd. 

Proces so skupinou okolo Róberta Lališa tak začne už po tretíkrát koncom tohto mesiaca. Muži sú obžalovaní z ťažkých zločinov. V 90. rokoch mali podľa prokurátota stáť za fyzickou lividáciou nepohodlných ľudí aj svojej konkurencie. Bratia Diničovci či Roman Deák, to je iba niekoľko mien obetí z rozsiahleho spisu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy