Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desať rodín čaká na testy DNA kostí nájdených v Tatrách
Zdielať na

Desať rodín čaká na testy DNA kostí nájdených v Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Kostrové pozostatky z Tatier niekoľko týždňov skúmali odborníci. Testy DNA najnovšie potvrdili, že išlo o jedného človeka. O ostatky sa prihlásilo až desať rodín. Prípad sleduje reportér TV JOJ Peter Dzurilla

Ľudské ostatky našli poľskí ochranári ešte v septembri v doline Roztoki. Odvtedy sa pátralo či ide o jedného alebo dvoch ľudí. "Veci sme našli naozaj náhodou. Odniesli sme ich na Horskú službu. Až tam sa zistilo, že v bundách sú ľudské kosti," hovorí turista Edward Wlazlo. Všetko sa nachádzalo na ťažko dostupnom mieste mimo chodníka. 

Išlo o muža

"V tejto chvíli už vieme potvrdiť, že išlo o jednu osobu. Bol to muž vo veku 30 až 50 rokov, menšieho vzrastu, približne okolo 165 centimetrov. Je to pre nás zásadný posun. Stále nevieme určiť príčinu smrti," informuje hovorca poľskej polície Roman Wieczorek. Rozhodujúce sú teraz DNA testy, ktoré musia urobiť súdnolekárski znalci v špecializovanom ústave. Analýza kostí ale môže potrvať ešte niekoľko týždňov. 

Desať rokov, desiatky rodín

K nájdeným ostatkom sa prihlásili už takmer desiatky rodín. Každá z nich verí, že ide práve o ich príbuzného. Nejde o ľahkú úlohu, pozostatky ležali v Tatrách približne desať rokov.  "Momentálne musíme preskúmať každú z rodín, ktorá sa k ostatkom prihlásila a v spolupráci s nimi a testami DNA určiť o koho ide. Prihlásila sa dokonca aj rodina z Českej republiky. Po toľkých rokoch je to pre nás naozaj ťažká úloha," uviedla prokurátorka Barbara Bogdanowicz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy