Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vo Vysokých Tatrách našli ľudské kosti
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách našli ľudské kosti

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách objavili ľudské kosti. Má ísť o pozostatky turistov, ktorí v horách zahynuli približne v roku 2006 až 2008. Kosti našli na dvoch rôznych miestach. Policajti tak nevedia, či našli jedno alebo dve telá horolezcov.

Dvojica turistov sa vybrala do doliny Roztoky v poľských tatrách. Počas túry ale narazili na kostrové ostatky neznámeho človeka.

To, čo najskôr vyzeralo ako opustené šatstvo a bivakovací vak, sa veľmi rýchlo zmenilo. Turisti okamžite volali horskú službu.

"Našli vak, nejaké šatstvo a bivakovací stan. Ako sa neskôr ukázalo, v o vnútri oblečenia boli aj kosti," uviedol záchranár Edward Lichota.

Testy DNA

Tie boli ale veľmi ohryzené divou zverou. Prípad veľmi rýchlo prevzala miestna polícia. Do terénu vyrazili psovodi spoločne so záchranármi pátrať po zvyšku kostí. Potom prišlo ďalšie prekvapenie.

"Približne 50 metrov od pôvodného náleziska sme za asistencie pátracích skupín našli ďalšie kostrové pozostatky. Medzi vecami sme tentoraz našli aj predmety, ktoré naznačujú, že k smrti došlo niekedy pred rokom 2008," dodal Roman Wieczorek z kriminálnej polície v Zakopanom.

"Oboje kostrové pozostatky sme previezli na DNA analýzu do Krakowa, kde ich porovnáme s dostupnými vzorkami stratených osôb. Zatiaľ nevieme, či ide o jedno telo alebo o dve rôzne osoby. Najväčšou stopou sú veci, ktoré sa našli pri prvom náleze," upresnil hovorca polície Sebastian Gleń.

Podľa vecí, ktoré sa našli pri kostrových pozostatkoch policajti usudzujú, že muž nemusel pochádzať iba z Poľska. Môže to byť obyvateľ Slovenska, ale aj Česka z dôvodu, že sa pri ňom našli veci aj rôzne druhy korún ale aj eur z toho obdobia.

Z nájdených vecí sa dá predpokladať, že išlo o jedného alebo dvoch skúsených alpinistov, pravdepodobne aj členov expedície na Nanga Parbart. Ak ste niektoré z vecí spoznali, neváhajte kontaktovať políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy