Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najznámejšie únosy detí na Slovensku. Chlapec z Košíc nie je výnimkou
Zdielať na

Najznámejšie únosy detí na Slovensku. Chlapec z Košíc nie je výnimkou

BRATISLAVA / Únos malého chlapca v Košiciach nie je ojedinelý, ktorý sa stal na Slovensku. Najznámejší prípad únosu dieťaťa sa na Slovensku stal v roku 2004 v Detskej fakultnej nemocnici. Matke, ktorá čakala na výsledky so svojim päťmesačným synom, sa prihovorila neznáma žena a ponúkla sa, že jej dieťa na chvíľu postráži.

Chlapca polícia našla na druhý deň v Lakšárskej Novej Vsi. Únoskyňou bola 20-ročná psychicky chorá žena, ktorá v obci rozprávala, že nedávno porodila dvojčatá. Jedno podľa jej slov po pôrode zomrelo a druhé zostalo v inkubátore. Do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave, odkiaľ Matúška uniesla, ju dokonca odviezol sused. Ešte aj pri zatýkaní tvrdila, že dieťa je jej.

Ďalší známy prípad sa odohral o sedem rokov neskôr. V obci Vrbové neďaleko Piešťan vtedy zmizlo batoľa z kočíka, ktoré matka nechala pred obchodom. Únoskyňou bolo desaťročné mentálne postihnuté dievča. Táto dráma našťastie trvala iba niekoľko minút. Po pár metroch ho oslovil okoloidúci muž, dievča sa zľaklo a dieťa položilo do trávy.

O únose detí sa hovorilo aj pred dvomi rokmi v Martine, keď sa ich psychicky chorá žena pokúsila zmocniť aj v prítomnosti rodičov. "Zaútočila na 33-ročnú mamičku, ktorá sa po ulici prechádzala s kočíkom, v ktorom zaspávalo jej dieťa," uviedla vtedy policajná hovorkyňa Janka Balogová. "Osoby. ktoré sú psychotické, nevnímajú realitu. Napriek tomu sú materinské pudy dosť silné," povedal psychológ František Skokan.

A čosi podobné sa odohralo iba pred niekoľkými týždňami aj v bratislavskej Petržalke. Neznáma žena sa snažila k sebe lákať deti na Námestí Hraničiarov. Keď sa jej to nepodarilo, pokúsila sa ukradnúť dieťa z detskej sedačky v zaparkovanom aute. Aj ona údajne kričala, že dieťa nie je ich. Tvrdí to jedna matka na sociálnej sieti.

Že sa incident naozaj stal, televízii JOJ potvrdili aj záchranári, ktorí ženu previezli na psychiatrické oddelenie do bratislavskej Petržalky.

Únosy detí neznámymi ľuďmi sú našťastie u nás veľmi výnimočné. Oveľa častejšie sa deti stávajú rukojemníkmi svojich rodičov, keď sa nedokážu dohodnúť na opatere. Tak, ako to bolo v prípade únosu chlapca priamo z rúk matky pred školou v Ivanke pri Dunaji. Vytrhnúť jej ho mali dvaja neznámi muži. O niekoľko dní sa ale ukázalo, že únos si objednal jeho otec žijúci v Nórsku, ktorému chlapca úrady zverili do opatery.

Podobne sa priamo spred školy v Bratislave stratil aj ďalší deväťročný chlapec, ktorého otec uniesol do zahraničia. Američan s ním skončil v Taliansku.

Najčítanejšie správy