Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak chcete byť policajtom, musíte splniť niekoľko požiadaviek
Zdielať na

Ak chcete byť policajtom, musíte splniť niekoľko požiadaviek

BRATISLAVA / Obsadenosť v policajnom zbore sa dlhodobo pohybuje okolo 92 percent. Uchádzači, ktorí sa chcú stať policajtmi, musia splniť niekoľko kritérií. Policajtom sa môže stať občan, ktorý dovŕši 21 rokov. Mladí adepti končia strednú školu ako 19-roční a kým dovŕšia stanovený vek, tak väčšina z nich pracuje v inej sfére.

Ministerstvo vnútra sa mladých ľudí so záujmom o prácu v policajnom zbore snaží podchytiť. Otvorilo dvojročné nadstavbové štúdium v odbore bezpečnostné služby – základná policajná príprava, kde sa môžu prihlásiť uchádzači o policajné povolanie hneď po skončení strednej školy. "Ide o základnú policajnú prípravu s možnosťou nástupu už od 18 rokov. Počas dvoch rokov poslucháči získajú komplexnú teoretickú a praktickú prípravu na jednotlivé služby v polícii, s dôrazom na kondičnú prípravu, streľbu, sebaobranu a odborné činnosti," povedala hovorkyňa Ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Uchádzači musia zvládnuť niekoľko skúšok. Fyzické testy sú rozdelené na štyri disciplíny, zhyby na hrazde, sed ľah, beh na 100 metrov a 12-minútový beh. Na plný počet bodov musíte urobiť za dve minúty minimálne 80 krát sed ľah,12 zhybov na hrazde a zabehnúť 2 900 metrov za 12 minút. "Študenti nebudú v služobnom pomere, ale zámerom ministerstva vnútra je zabezpečiť im bezplatné vzdelanie a tiež ubytovanie a stravovanie. Úspešné ukončenie štúdia je vstupnou bránou do polície," dodala Dobiášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy