Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ak uvidíte dieťa či zviera v zamknutom aute, takto postupujte
Zdielať na

Ak uvidíte dieťa či zviera v zamknutom aute, takto postupujte

SLOVENSKO / Slovenská polícia na svojom profile na sociálnej sieti Facebook pred niekoľkými dňami zverejnila videonávod ako postupovať ak uvidíte v aute zavreté zviera, alebo dieťa. Pod príspevkom sa ale okamžite rozbehla búrlivá diskusia a ľudia sa pýtajú, či má auto väčšiu cenu, ako život dieťaťa, alebo zvieraťa.

Policajná hovorkyňa Denisa Baloghová totiž vraví, aby ste rozbitie skla vo vlastnom záujme zvážili.

"Na toto však nie je jednoznačná odpoveď či áno alebo nie. Pretože na jednej strane riskujete, že sa dopustíte protiprávneho konania poškodzovaním cudzieho majetku. Majiteľ vozidla môže od vás žiadať náhradu škody na súde," dodáva Baloghová.

Krajná núdza

V poriadku by to bolo iba ak by ste naplnili podmienky krajnej núdze. Veľmi zjednodušene to znamená, že sa v danej situácii nedalo postupovať inak a škoda, ktorú rozbitím skla spôsobíte, nesmie byť vyššia ako hodnota toho, čo ste v danú chvíľu zachraňovali.

Čiže ak sa rozprávame o zvieratách, právo rozbiť sklo, aby ste zachránili psa, pravdepodobne vôbec nemáte. Tejto dileme sme sa už v spravodajstve TV JOJ venovali približne pred rokom. Mestská polícia v Pezinku vtedy takmer 45 minút zháňala majiteľa auta, ktorý nechal na parkovisku na námestí zamknutú svoju staručkú sučku. Poškodiť vozidlo si netrúfla ani hliadka.

Náhrada škody

"Stav 14 ročnej sučky vtedy polícia nevyhodnotila ako akútny a preto postupovala tak, že pátrala po majiteľovi auta. Ale ani keby za rozohriatym sklom bojovala o posledný nádych, zrejme by sme vám dnes nepovedali nič iné. Policajt, ktorý rozbije sklo, aby zachránil umierajúce zviera je hrdinom iba v reportážach zo zahraničia. Na Slovensku by zrejme musel vzniknutú škodu nahradiť," odznelo vtedy v reportáži.

Prekvapujúce však je, že rovnaké odporúčanie - zvážiť poškodenie vozidla, polícia dáva aj keď hovoríme o ľudskom živote. A práve to sa mnohým Slovákom nepáči.

Renomovaní odborníci na trestné právo však hovoria, že polícia to takto komunikovať musí, pretože vás musí upozorniť, že v prípade poškodenia auta sami môžete mať opletačky s políciou.

Môžete skončiť na súde

Majiteľ vozidla má právo na Vás podať trestné oznámenie. "Je veľká pravdepodobnosť, že budú uplatnené ustanovenia krajnej núdze. Polícia musí upozorniť aj na to, že môže byť začaté trestné konanie," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

To znamená, že ak sa majiteľ auta bude chcieť brániť, polícia, alebo súd naozaj môžu posudzovať, či skutočne išlo v danej chvíli o život, alebo ste najskôr mali vyhľadať majiteľa auta - či už cez políciu, alebo cez SBS službu v nákupnom centre, pretože by sa ani o 20 minút neskôr nič vážne nestalo.

Zviera možno nebude vec

Ale to je už veľmi pritiahnuté za vlasy. Nami oslovení právnici sú presvedčení, že aj keby nejaké trestné oznámenie padlo, právo bude stáť na strane záchrancu. "Je také pravidlo, že život a zdravie má vyšší význam ako majetok" uviedol pre TV JOJ Tomáš Strémy - prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. "Keď sa budú zvažovať všetky okolnosti, tak podľa môjho názoru sa priklonia na stranu osoby, ktorá sa snažila zachrániť život dieťaťa v aute," dodala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

A od januára sa možno zákon začne pozerať inak aj na život zvierat. Ak poslanci schvália návrh z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, zviera už nebude vecou, ale živým tvorom. A to znamená, že právo zachrániť ho z rozhorúčeného auta by sa takisto mohlo postaviť nad škodu, ktorú pri jeho záchrane spôsobíte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy