Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ťažko postihnutej žene nedali parkovacie miesto, manžel má priveľký príjem
Zdielať na
Krimi

Ťažko postihnutej žene nedali parkovacie miesto, manžel má priveľký príjem

POPRAD / Je zdravotne ťažko postihnutá, na plnom invalidnom dôchodku, ale jej manžel ma vyšší príjem ako dovoľuje limit. Pre túto podmienku nedostala vyhradené parkovacie miesto. Vedenie mesta chce situáciu riešiť.

"Nemá to opodostatnenie, nemá to logiku. To znamená, že keď niekto viac zarába, tak musí ísť z domu po štyroch k autu," hovorí manžel poškodenej Miloš Laufer.

Vyšší príjem

Jeho príjem zmaril nárok na parkovacie miesto pre jeho manželku Janu. "Je to trochu proti zdravému rozumu, aby parkovacie miesto záviselo od príjmu v rodine," hovorí Popradčanka Jana Lauferová.

Vo Všeobecne záväznom nariadení mesta Poprad prijatom poslancami minulý rok je podmienka, že zdravotneťažkopostihnutá osoba musí byť odkázaná aj na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Tie súvisia s prevádzkou auta.

Všetky podmienky zdravotného stavu v nariadení spĺňa. "Mám schválenú diaľničnú známku, čo by som skôr brala, že keď viac zarábam, tak si ju kúpim. Ale čo parkovacie miesto," pýta sa Jana.

Absurdné nariadenie

Jana je po operácii kolena, poškodené má aj druhé. Pred operáciou jej zistili aj onkologické ochorenie. Keďže jej muž má ako bývalý vojak vyšší príjem, nemá právo na vyhradené parkovacie miesto.

"Z ľudského hľadiska je to absurdné. To, že má niekto fyzicky obmedzený pohyb nemá nič spoločné s benzínom, naftou, plynom s ničím. Toto je vyložene zdravotná situácia," hovorí viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš.

"Vzhľadom aj na takéto ťažké prípady, uvažujeme nad tým, že Všeobecne záväzné nariadenie zmeníme. Na to je ale potrebná trojpätinová väčšina mestského zastupiteľstva" uviedol hovorca mesta Marián Galajda.

"Mohli by sme túto vec vyriešiť v júni definitívne," dodal Wzoš.

Tento prípad môže byť precedensom aj pre ostatných invalidov, ktorá majú podobný problém:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy