Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vodič bez nôh si doma upravil auto na jazdu, po nehode nevedel vystúpiť
Zdielať na
Krimi

Vodič bez nôh si doma upravil auto na jazdu, po nehode nevedel vystúpiť

RIMAVSKÁ SOBOTA / Kuriózny zásah zažili hasiči a záchranári z Rimavskej Soboty. Pri obci Hodejov vyslobodzovali z auta zraneného vodiča. Muž nemal ani jednu nohu. Dostal defekt, skončil v priekope a z podomácky upraveného auta sa nevedel dostať.

Telesné postihnutie a šoférovanie sa nevylučuje. Beznohý šofér ale poriadne riskoval. Jeho auto bolo totiž evidentne upravené podomácky.

Drevená palica

Na plynovom pedále bola amatérsky priviazaná drevená palica, kovová tyč pod volantom zrejme slúžila na ovládanie spojky a brzdy. Vodič by ale musel mať prinajmenšom štyri ruky, aby to zvládol bez problémov.

"To musel byť veľmi šikovný, keď to nejakú dobu používal. Ja to nemôžem odporučiť ako úpravca, pretože vieme, že nás to stojí 6 až 8 hodín upraviť takéto auto," hovorí zástupca firmy na úpravu automobilov Ivan Gregor.

Špeciálne upravené auto

Úprava havarovaného auta sa nepozdávala ani Lučenčanovi, ktorý už roky tiež jazdí na špeciálne upravenom aute.

"Musí to robiť firma, ktorá je na to certifikovaná, ktorá ma na to doklady a ktorá vlastne s tým pracuje," hovorí telesne postihnutý vodič Milan Hurik.

Šoférovanie len rukami

Technické riešenie umožňuje vodičovi šoférovať auto iba s rukami, bez použitia nôh. Mozgom celého riadenia v tomto aute je elektronická skrinka. Milan si na iný spôsob šoférovania zvykol rýchlo, pomýliť sa podľa neho nedá.

"Keď potlačíme, tak je to brzda, keď potiahneme k sebe, tak je to plyn," vysvetľoval vodič.

"Na rýchlostnej páke je gombík, ktorý vlastne keď stlačím, tak mi stlačí spojku," ozrejmuje Milan Hurik.

Úprava auta

Svoje auto zveril do rúk firme, ktorá sa úpravou áut zaoberá a vlastní aj potrebné osvedčenie či certifikáty.

"Z ministerstva dopravy vlastníme osvedčenia. Každé dva roky si tieto osvedčenia inovujeme a toto prikladáme ku každej montáži aj s homo. Štítkom, aj s výrobným štítkom, tak aby to mohli na obvodnom úrade dopravy zapísať," vysvetľuje Gregor.

"Pokiaľ je auto upravené na vedenie telesne postihnutou osobou, tento systém musí byť schválený a zapísaný v osvedčení o evidencii časť II.," ozrejmuje hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Toto vodič z Hodejova podľa všetkého v poriadku nemal. Havaroval totiž na aute bez štátnych poznávacích značiek.

Vodič si doma upravil svoje auto na svoje telesné postihnutie, no havaroval. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy