Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Rodičia ťažko chorého Roderika sa súdia o príspevok na benzín
Zdielať na

Rodičia ťažko chorého Roderika sa súdia o príspevok na benzín

BANSKÁ BYSTRICA / Bojujú s rakovinou kostnej drene svojho syna, a už viac než rok sa musia súdiť ešte aj o to, aby dostali pre synčeka od úradu práce príspevok na benzín. Rodičia vraj chceli pomôcť nielen sebe, ale aj rodinám onkologických detičiek po celom Slovensku, ktorých žiadosti úrady práce často zmetú zo stola.

Roderikovi, malému bojovníkovi s leukémiou kostnej drene síce úrad uznal ťažké zdravotné postihnutie, ale rodičom vysvetlil, že nohy mu predsa fungujú, tak nech si nastúpi do MHD. "Je nám to až smiešne, že sa tu bavíme o kompenzácií vo výške 30 euro mesačne," hovorí otec Roderika Roderik.

Chlapec má pritom pre chemoterapiu tak oslabenú imunitu, že jediná cesta MHD by ho mohla vážne ohroziť. Keby ochorel, musel by prerušiť liečbu a choroba by mohla znova naplno prepuknúť. 

Súd dal za pravdu rodičom

Krajský súd v Banskej Bystrici dal za pravdu rodičom. "Krajský súd v Banskej Bystrici zrušil rozhodnutie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a vec vrátil na ďalšie konanie z dôvodu, že toto rozhodnutie vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia," informuje hovorkyňa krajského súdu v Banskej Bystrici Silvia Zdráhalová.

Úrady práce pritom rozhodujú nejednotne. Niektoré takýmto rodičom príspevky uznajú, iné nie. Rodičia dúfajú, že víťazstvo na súde pomôže aj iným.

Do ambulancie MHD

"Len toto pojednávanie bude stáť niekoľkonásobne viac ako stojí kompenzácia a možno by tie náklady mohli byť vynaložené na kompenzácie pre možno desať takýchto rodín," tvrdí Roderik.

Úrady práce často argumentujú tým, že príspevok na benzín nemá byť určený na cestu k lekárom, rodičia si nevedia predstaviť chodiť na ambulancie v sanitkách, ktoré zvážajú naraz niekoľko chorých ľudí a už vôbec nie MHD.

Sociálne zabezpečenie

"Pre mňa je dôležité, aby prehodnotili možnosti zdravoťáci, ktorí majú zo zákona právo posudzovať, čo všetko sa zahŕňa a môže zahrňovať do sociálneho zabezpečenia," povedal minister PSVaR Ján Richter.

Súčasťou programového vyhlásenia vlády je podľa neho aj diskusia o kompenzáciách pre takýchto pacientov.

Reportáž spracovali barbora Jánošová a katarína Juríčková:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy