Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Expolicajt Ľuboš T. podá trestné oznámenie, za svedka chce Galka
Zdielať na

Expolicajt Ľuboš T. podá trestné oznámenie, za svedka chce Galka

BRATISLAVA / Obžalovaný expolicajt Ľuboš T. na pojednávaní pred Okresným súdom Bratislava V. avizoval, že podá trestné oznámenia. Konkrétne oznámenia pre trestný čin krivého obvinenia a výpovede majú smerovať voči poškodeným, teda Marte Bartlovej a jej dcére Márii, keďže obe podľa neho v prípade účelovo klamú.

Trestné oznámenie za ohováranie zase plánuje podať proti partnerovi Marty, ktorý pred súdom vypovedal ako svedok. Bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas cestnej kontroly na jeseň 2014.

Svedok účelovo klamal

Podľa Ľuboša T. svedok vo svojej výpovedi účelovo klamal, aby ochránil svoju družku. "Hovoril mi, že s ňou zažil už viacero konfliktov a ťahal ju z problémov," uviedol expolicajt na margo svojich tvrdení, že vodička sa voči nemu počas kontroly správala agresívne.

Svedok však tieto tvrdenia poprel s tým, že po príchode na policajnú stanicu, kam hliadka predviedla Martu aj s jej dcérou, sa snažil vec čo najrýchlejšie urovnať a odviesť obe ženy domov, pričom počul len verziu udalosti od obžalovaného.

Ľubošovi T. vtedy sľúbil že v prípade nebudú podávať trestné oznámenie. Údajne až následne sa od oboch žien dozvedel ich verziu prípadu a uvidel aj neskôr medializované video.

Najaktívnejší v čate

Pred súdom v utorok v prípade vypovedali aj dvaja policajti. Jedným z nich bol bývalý nadriadený Ľuboša T. Označil ho za najaktívnejšieho policajta vo svojej čate, ktorý zadržal najviac páchateľov.

Zároveň však pripustil, že v čate prevládali medzi členmi zlé vzťahy a samotný expolicajt mal konflikty s niektorými členmi. Tiež podľa neho riešili jeho disciplinárne priestupky.

Galko ako svedok

Prokuratúra aj obhajoba v prípade plánujú ešte vypočuť viacerých svedkov a znalcov. Ľuboš T. zároveň avizoval, že predvolať v prípade chcú aj poslanca parlamentu Ľubomíra Galka.

"Obe dámy ho údajne po incidente navštívili a riešili to s ním. Zároveň zvolal brannobezpečnostný výbor, aby ma odvolali a suspendovali," vysvetlil sudkyni zámer predvolať poslanca.

"Vždy sa zastanem ľudí, ktorí budú mať pocit, že sa voči nim zo strany štátnych orgánov postupuje represívne," uviedol bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Kontroverzný zásah

Ľuboš T. je známy z medializovanej kauzy z októbra 2014. Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke Marte Bartlovej fyzické donucovacie prostriedky, ktoré vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané.

Preto teraz už expolicajt čelí obžalobe z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež z obmedzovania osobnej slobody. Dôvodom zákroku bolo podľa obžalovaného, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie.

Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že celý zákrok bol nevyprovokovaný a agresívne sa k nim naopak správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu. 

Na súde bol reportér Richard Bolješik:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy