Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyhodenie policajta zo zboru nás môže vyjsť poriadne draho
Zdielať na
Krimi

Vyhodenie policajta zo zboru nás môže vyjsť poriadne draho

BRATISLAVA / V kauze kontroverzného zákroku policajtov z bratislavskej pohotovostnej motorizovanej jednotky nastal pred pár dňami posun. Jedného zo zasahujúcich policajtov vyhodili. To však môže byť problém. Súd totiž ešte nezačal rozhodovať o vine či nevine policajta.

Na pohľad dva úplne odlišné prípady - zásah PMJčkárov v Devínskej Novej Vsi v roku 2009 a tohtoročná kontroverzná kontrola na Dolnozemskej ulici. Môžu mať však veľa spoločného.

Obe kauzy vyvolali vlnu nevôle. Reakcie funkcionárov na seba nenechali dlho čakať. Oboch policajtov zo zboru vyhodili, a to ešte skôr, ako o ich vine či nevine rozhodol súd.

Toto môže byť v budúcnosti problém. Prípad z roku 2009 poukázal na to, ako dôležité by malo byť myslieť na prezumpciu neviny. Keď totiž policajta jeho nadriadený vyhodí zo zboru ešte pred rozhodnutím súdu, môže to daňových poplatníkov vyjsť pekne draho. Súd môže rozhodnúť, že je policajt nevinný.

Jána D. súd pred pár rokmi oslobodil a štát mu tak musel, podľa našich informácií, vyplatiť v hrubom 53 tisíc eur.

Bude sa scenár opakovať?

Aj Ľuboša T. z kontroverzného zásahu na Dolnozemskej ulici, vyhodili od polície ešte pred začiatkom súdu. Ak ho sudca uzná vinným, bude si trest odpykávať. Ako ho ale oslobodí, môže sa scenár opakovať. Ľuboš T. tak bude mať právo žiadať návrat na pôvodnú pozíciu, doplatenie platu, ale i veľké odškodné.

Len tento rok zo zboru prepustili 34 policajtov. Niektorých však museli prijať späť.

Otázkou teda ostáva, čo je lepšie riešenie - vyhodiť obvineného policajta aj s rizikom odškodného alebo ho dočasne postaviť mimo službu a počkať na rozhodnutie súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy