Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za socializmu ho trikrát odsúdili za jeden skutok, spravodlivosti sa dočkal teraz
Zdielať na

Za socializmu ho trikrát odsúdili za jeden skutok, spravodlivosti sa dočkal teraz

PRIEVIDZA / Pred viac ako štyridsiatimi rokmi odmietol narukovať na vojnu a dnes ho za to na Okresnom súde v Prievidzi súdili. Jozef Veteška sa označuje ako svedok Jehovov a vo väzení už strávil štyri a pol roka. Keďže celý čas veril, že je nevinný, požiadal o obnovu konania.

"Jozef Veteška bol v roku 1972 obžalovaný, minulý rok bol rozsudok zrušený a opäť sa bude pojednávať," uviedol obhajca obžalovaného Ľubomír Miler.

Návrat o štyridsať rokov

Na Okresnom súde v Prievidzi sa o viac ako 40 rokov späť. Súdili muža, ktorý vtedy odmietol nastúpiť na základnú vojenskú službu.

"Bol obžalovaný za to, že odopieral vykonávať ako svedok Jehovov vojenskú službu," informoval Miler.

"To som až teraz pochopil, že to malo byť rešpektované, ale vidíme, že po celom svete sa dejú takéto nepráva," povedal obžalovaný Jozef Veteška.

Štyri a pol roka vo väzení

Za to, že odmietol narukovať, ho odsúdili celkovo trikrát. Vo väzení strávil 4,5 roka. "Človek sa cíti ako štvaná zver," priznáva.

Celých 45 rokov žil s tým, že mu bolo ublížené a čakal na spravodlivosť. Nakoniec požiadal o obnovu konania. Chcel dokázať svoju nevinu.

"Bola riadna obžaloba, teoreticky mohol byť odsúdený," dodal Miler.

"Človek, aby povedal ´si čistý´, musí prechádzať tieto peripetie týmito súdnymi zložkami," posťažoval sa Veteška.

Očistil sa

Po štyroch desaťročiach si tak znovu sadol na lavicu obžalovaných. Opäť ho súdili za to, že odmietol narukovať. "Má 66 rokov a branná povinnosť je do šesťdesiatky. Navyše je to český občan a je súdený slovenským súdom," uviedol Miler.

Obhajoba argumentovala najmä tým, že nemôže byť viackrát súdený za ten istý skutok. Súd dal Jozefovi Veteškovi za pravdu.

"Súd zastavuje trestné stíhanie voči obžalovanému. Pre trestný čin neplnenia odvodnej povinnosti," informovala predsedkyňa senátu Okresného súdu v Prievidzi.

"Až teraz to vyšlo navrch, že je to vyčistené," skonštatoval po súde Veteška.

Odškodné od štátu

Domov odchádzal spokojný. Teraz môže žiadať odškodné od štátu. "Ministerstvo spravodlivosti priznáva týmto ľuďom 83 eur za mesiac väzenia," uzavrel Miler.

Dôchodca bol trikrát súdený za rovnaký skutok, po 40 rokoch dokázal svoju pravdu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy