Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ak neodtiahnete svoje pokazené auto, hrozí vám pokuta alebo aj väzenie
Zdielať na
Krimi

Ak neodtiahnete svoje pokazené auto, hrozí vám pokuta alebo aj väzenie

SLOVENSKO / Ak sa vám na ceste pokazí auto, je lepšie si ho dať odtiahnúť, ako ho nechať na krajnici. Ak tak neurobíte hneď, hrozí vám za to za určitích okolností nie len vysoká pokuta, ale aj väzenie.

Auto z Maďarska stálo na frekventovanej ulici vo Vranove nad Topľou opustené  niekoľko dní. Majiteľovi sa pokazilo, odstavil ho na krajnici, dal trojuholník a odišiel domov. "Nechceli to zaplatiť. Chceli, aby sme ich odtiahli bezplatne," uviedol majiteľ autoservisu Milan Geci Borov.

Toto nie je jediný prípad kedy pokazené auto stálo na ceste aj niekoľko dní. Hlavne s autami so zahraničnými evidenčnými číslami majú naše úrady problém. Vypátrať a kontaktovať majiteľa, ktorý by ho podľa zákona mal dať odtiahnuť, aby netvorilo prekážku,  je zložitejšie.

Pokuta aj väzenie

"Prekážkou cestnej premávky je všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov. Za neodstránenie spôsobenej prekážky v cestnej premávke, ktorá ohrozuje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky zákon ukladá sankciu 50 eur," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

V správnom konaní dokonca 100 eur. To však nie je všetko. V prípade že by do neoznačeného auta, ktoré tvorí prekážku za zníženej viditeľnosti niekto narazil, tak za vinníka nehody by mohol byť určený jeho majiteľ.

V takomto prípade mu hrozila pokuta do výšky 850 eur.  Ak by pri takejto nehode došlo vážnemu zraneniu, či usmrteniu, tak by vodičovi takto odstaveného auta hrozilo väzenie za ubíženie na zdraví od  6 mesiacov do 2 rokov. Prípade až 3 roky väzenia za usmrtenie.

Zošrotovanie auta

Ak auto na ceste tvorí prekážku  tak v tom prípade by ho na svoje náklady mal odtiahnuť ten kto ju spôsobil. Ak to neurobí, oprávnenie dať ho odtiahnuť majú dve štátne inštitúcie.

"Policajt je oprávnený rozhodnúť o odstránení vozidla, ak tvorí prekážku cestnej premávky na náklady prevádzkovateľa, pričom tak môže urobiť okrem Policajného zboru aj správca cesty," dodala policajná hovorkyňa.

Ak sa majiteľ  ani po odtiahnutí k autu neprihlási tak na náklady správcu komunikácie sa auto zošrotuje. Peniaze si však od majiteľa môže správca dodatočne vymáhať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy