Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Chlapci ukradli Smižančanom bicykle, nechali im zapáchajúci odkaz
Zdielať na

Chlapci ukradli Smižančanom bicykle, nechali im zapáchajúci odkaz

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Traja malí chlapci zo Smižian sa dostali do jednej z bytoviek. Dvom rodinám ukradli tri bicykle a zanechali im zapáchajúci odkaz v práčovni. Práve pre zápach z exkrementov prišli obyvatelia bytovky na to, že im bicykle chýbajú.

Malí chlapci poškodili dvere, a tak sa do bytovky dostali, kedy chceli. Obyvatelia ich našli na schodisku, v pivniciach a aj v práčovni. Práve odtiaľ zmizli bicykle.

"Bolo tu ešte aj nakadené, čiže vďaka tomu sme prišli na to, že niečo nie je v poriadku,"
hovorí obyvateľka bytovky Klaudia.

V dezolátnom stave

Kde sú bicykle nevedeli, až kým Klaudia ten svoj nenašla zaparkovaný pred obchodom. Jeho nový majiteľ - a zároveň zlodej bol na nákupoch. Spišskonovoveskí policajti ani na chvíľku nezaváhali.

"Štátna polícia, klobúk dole. Perfektne spolupracovali. Pokiaľ viem, našli aj nejaké iné bicykle. Sú strašne zdevastované, zničené. Za dva mesiace urobiť toto z pekného nového bicykla, ktorý v podstate nebol používaný, ma srdce bolí," hovorí Klaudia.

Príliš mladý

Jedným zo zlodejov bol 13-ročný Lukáš. Na svedomí má pokusy o ukradnutie dvoch áut. Pri tom poslednom ho - rovnako, ako aj s bicyklom - chytili. No po výsluchu policajtom neostávalo nič iné, iba ho pustiť - je maloletý.

"Osoba ktorá má menej ako 14 rokov nie je trestne zodpovedná, preto trestné stíhanie sa v takomto prípade zastaví," vysvetlil viktimológ Róbert Kočiš.

Trest pre rodičov

Lukáša pustili, no jeho rodičom môže hroziť väzenie za nezvládnutú výchovu.

"Trestný zákon umožňuje potrestať rodiča, odňatím slobody až na dva roky, ak sa jeho dieťa opakovane dopúšťa trestných činov alebo priestupkov," hovorí Kočiš.

Prípad 13-ročného Lukáša majú na stole aj pracovníci sociálnej kurately. Rodina už dostala prvý výstražný prst. Sociálni pracovníci rodinu budú štyri mesiace sledovať. Ak sa nič nezmení, dieťa im môžu odobrať.

"Ak toto výchovné opatrenie nebude mať zmysel, nedôjde k náprave, ak sa rodina nezmobilizuje a chlapec nezmení svoje správanie. Potom treba prikročiť k ďalším opatreniam," potvrdila Jana Lukáčová z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy