Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Taliansky gang falšovateľov na Slovensku: Dvaja skončia na slobode
Zdielať na
Krimi

Taliansky gang falšovateľov na Slovensku: Dvaja skončia na slobode

BRATISLAVA/RÍM / Pred vyše rokom slovenská polícia zadržala gang falšovateľov peňazí, ktorý je napojený na taliansku mafiu. Teraz hrozí, že sa dvaja obvinení dostanú na slobodu. Ich žiadosti už vyhovel sudca Špecializovaného trestného súdu.

Dvojicu Talianov zadržalo komando koncom októbra 2014 počas akcie na benzínovej pumpe Sekule. So sebou mali rukojemníka, cez ktorého chceli zabezpečiť tlačenie falošných eurobankoviek v celkovej sume 1,3 miliardy eur.

"Občania Talianskej republiky zabezpečili pravý bankový papier a prostredníctvom osôb českej štátnej príslušnosti mali vyrobiť falošné eurobankovky," ozrejmuje Waldl.

Prepustenie na slobodu

Muži čelia obvineniu z obzvlášť závažného zločinu falšovania a obmedzovania osobnej slobody. Po 16 mesiacoch vo väzbe požiadali Špecializovaný trestný súd o prepustenie na slobodu.

"Sudca rozhodol a prepustil ich z väzby. Podľa súdu dôvody väzby u obvinených pominuli," uviedla Kudjaková.

V ten istý deň vzal sudca do väzby tretieho Taliana, ktorý bol údajne tiež zaplatený do falšovania bankoviek.

Prokurátor sa odvolal

Rozhodnutie o prepustení na slobodu zatiaľ nie je právoplatné a muži sú stále vo väzbe.

"Prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky," informovala Kudjaková.

Najvyšší súd už prípad eviduje, no zatiaľ vo veci nerozhodol. Podľa zistení televízie JOJ muži tvrdili, že si na Slovensku kúpia byt a budú sa zúčastňovať pojednávaní na súde.

Talianska mafia

Obaja, ktorí sú už jednou nohou na slobode, sú členovia talianskej mafie.

"Podľa informácii talianskej polície boli minimálne dve osoby odsúdené za členstvo v mafii," dodal Wäldl.

Falošné bankovky plánovali ďalej distribuovať. Od pravých by sa veľmi neodlišovali. Zabezpečiť si mali originál bankový papier. O tom, či papier na vytlačenie bankoviek za viac ako miliardu eur, zmizol v Taliansku tamojšia polícia ani po vyše roku slovenské úrady neinformovala.

Mužom za falšovanie a obmedzovanie osobnej slobody hrozí až 20-ročné väzenie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy