Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nový spôsob pašovania: Pašeráci používajú drony
Zdielať na

Nový spôsob pašovania: Pašeráci používajú drony

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Pašeráci nelegálneho tovaru z Ukrajiny už nepoužívajú iba padáky, rogalá alebo tunely. Pomáhajú im aj drony. Lietajúci stroj našla ukrajinská polícia v Užhorode a krátko nato našli aj slovenskí policajti dron neďaleko našich hraníc.

Na ukrajinskej strane zadržali auto, v ktorom našli drony a štyri kufríky. Bezpilotný prístroj, ktorý v aute bol, bol väčších rozmerov.

"Dron nebol malý, bol dosť veľký. V kufroch boli nabíjacie prístroje. Poprosili sme vodiča, aby nám techniku ukázal, keďže sme mali podozrenie, že sa ňou môžu prevážať materiály a látky," uviedol hovorca polície v Užhorode a Mukačeve Ernest Zavadský.

Prevážal dron

Zozbierané materiály odovzdali ukrajinskí policajti vyšetrovateľom. Na miesto privolali aj pohraničnú stráž Ukrajiny.

"Vodič nevedel vysvetliť, prečo v nočných hodinách prevážal dron," dodal Zavadský.

Štyri kilomgramy

Dron, aký zadržali na Ukrajine, môže podľa odborníka uniesť aj štyri kilogramy. Je vyrobený na nosenie zrkadlovky, to znamená, že keď tam nie je, vytvorí sa priestor na vloženie tovaru.

Stroj dokáže letieť veľmi nízko, no môže vzlietnuť aj do výšky cez dva kilometre, čo je ale zakázané.

"Radary dokážu zachytiť drony, hlavne tie veľké, ale aj dron letí nízko, radar ho nemusí zachytiť vôbec," ozrejmuje expert na drony Pavol Petrovský.

Dvanásť minút

V prípade pašovania by pašeráci museli tovar preniesť do 12 minút. "Na tých 12 minút môže letieť 2,5 kilometra a takú istú vzdialenosť aj späť," vysvetľuje Petrovský.

Dron zaistili policajti aj na našom území. "Našli ho v blízkosti vonkajšej hranice s Ukrajinou," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

To, či ide o ten istý prístroj, ktorý našli pri kontrole na Ukrajine a či slúžil na pašovanie, ukáže ďalšie vyšetrovanie.

Pašeráci používajú aj drony, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy