Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Situácia Peťka (8) v talianskom detskom domove je zúfalá, úrady hľadajú riešenie
Zdielať na

Situácia Peťka (8) v talianskom detskom domove je zúfalá, úrady hľadajú riešenie

BRATISLAVA/ANCONA / Siedmy deň čaká osemročný Peter v ústave v Taliansku na to, ako sa k nemu postavia slovenské úrady. Zadržiava ho tam tamojší súd, ktorý chce dieťa vrátiť na Slovensko. Nemôže to urobiť, kým nerozhodne slovenský súd. Experti nad nečinnosťou okresného súdu v Bratislave len krútia hlavami.

Siedmy deň má bratislavský súd na stole rozhodnutie z Talianska, v ktorom je návod na to, ako treba postupovať, aby sa chlapec dostal späť na Slovensko. Rozhodnutie stále nepadlo.

Psychický stav sa zhoršuje

"Súd je povinný konať s osobitným urýchlením vzhľadom na dôsledky, ktoré môže mať na maloletého pobyt v neznámej krajine," uviedla zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Podľa nej bolo už včera neskoro. Psychický stav sa v neznámom zariadení po odobratí matke každým dňom zhoršuje.

To, že slovenský súd presne vie, čo má robiť, dokazuje aj komunikácia medzi ambasádou a matkou chlapca. V ňom píše matke, aby slovenský súd zaslal tomu talianskemu rozhodnutie, kto, kde, kedy a ako dopraví chlapca na Slovensko. "Súd môže konať z úradnej povinnosti, teda bez podnetu vzhľadom na rozhodnutie talianskeho súdu," dodala Pirošíková.

Sociálka aj ministerstvo

Od piatku sa ale nič v tejto veci neudialo. Advokát matky sa rozhodol, že nebude čakať. Kontaktoval sociálku ako aj ministerstvo zahraničných vecí. "Aby podnecovali vstup Úradu práce sociálnych vecí a rodiny do výkonu rozhodnutia," uviedol advokát matky Andrej Gara.

Inými slovami, aby na podnet našej diplomacie sociálka vycestovala a dieťa priviezla. To však nemusí stačiť. Trpezlivosť už došla aj ministerstvu práce. "Kolízny opatrovník, ktorým je Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava podal na súde podnet na konanie a prijatie opatrení tak, ako to bolo v rozhodnutí talianskeho súdu," uviedol hovorca ministerstva Michal Stuška.

Bratislavský súd nekoná

Matka, ktorá je napoly Slovenka a napoly Američanka išla na americkú ambasádu v Taliansku. Tam o fakte, že otec je obvinený z únosu, nevedeli. Doteraz mali informácie len od neho. Okamžite jej poskytli zoznam dvadsiatich právnikov pripravených pomôcť.

"Ak sa skutočne preukáže, že otec takýmto spôsobom konal , tak je jednoznačné, že penssylvánsky súd respektíve súdy v Amerike mu predbežné opatrenia zrušia," dodal Gara.

Kým Taliani chcú dieťa vrátiť na Slovensko, americké úrady podporia návrat na Slovensko, jediný kto chlapcov návrat brzdí, je bratislavský súd. Ten sa k veci nevyjadril.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy