Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pilota vrtuľníka odsúdili pre smrteľnú nehodu, zaplatí 2 500 eur
Zdielať na

Pilota vrtuľníka odsúdili pre smrteľnú nehodu, zaplatí 2 500 eur

SEREĎ / Pred tromi rokmi sa zrútil do Váhu vrtuľník. Na palube boli 4 ľudia a nehodu neprežil trinásťročný chlapec. Vrtuľník pilotoval jeho otec Ján Daniš. Súd ho v utorok odsúdil pre prečin usmrtenia. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Prokurátor žiadal, aby Daniš dostal trojročnú podmienku, zaplatil poisťovni 5 100 eur a aby dostal zákaz lietania na 4 roky. Danišov advokát žiadal súd o oslobodenie klienta v plnom rozsahu.

Okresný súd v Galante uznal Jána Daniša z prečinu usmrtenia za vinného, udelil mu peňažný trest vo výške 2 500 eur. Ak by pokutu neuhradil, hrozil by mu ročný trest vo väzení. Obžalovaný i prokurátor si ponechali možnosť odvolania v zákonnej lehote. "Ja si nemyslím, že by som bol v tomto prípade niekedy spokojný," povedal Daniš. 

Lano nad hladinou

Vrtuľník, ktorý prelietal ponad hladinu Váhu, sa pravdepodobne zachytil o lano, ktoré bolo natiahnuté ponad hladinu. Ak by pilot dodržal predpisy, o lano by sa nezachytil.

Podľa predpisov je minimálna letová výška pre vrtuľník v neobývanej oblasti 150 metrov. Lano, o ktoré sa zachytil, bolo približne vo výške stromov.

Na palube lietadla bol Dick Kvetňanský, automobilový konštruktér, jeho priateľka aj automobilový pretekár Ján Daniš, ktorý pilotoval. Utrpeli ľahké zranenia. Syn pilota ostal zakliesnený v kabíne. Nehodu neprežil.

"Určite výčitky máme každý navždy, ale spätne keď to analyzujem a vyhodnocujem, tak úprimne pochybujem, že sme mohli urobiť čokoľvek viac," tvrdí Kvetňanský.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy