Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Martin Bihári, prezývaný Rus, je už na Slovensku
Zdielať na

Martin Bihári, prezývaný Rus, je už na Slovensku

BRATISLAVA / Slovenská polícia už prevzala od českých kolegov zadržaného Martina Biháriho, prezývaného Rus.

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, po rozhodnutí o jeho vydaní na Krajskom súde v Brne ho eskortovali priamo na výkon trestu do ústavu v Banskej Bystrici.

Za prísnych bezpečnostných opatrení došlo k odovzdaniu Martina Biháriho alias Rusa do rúk slovenských policajtov. V luxusnom aute s nepriestrelnými sklami a v kolóne niekoľkých ďalších vozidiel, ho previezli rovno do väzenia.

Zadržaný v Česku

Na Slovensku bol totiž odsúdený na 21 rokov väzenia. Zároveň pred Špecializovaným trestným súdom čelí obžalobe z viacerých skutkov v rámci procesu so skupinou sýkorovcov. Biháriho zadržali v Českej republike 9. októbra na základe záznamu v Schengenskom informačnom systéme.

Bihári sa ukrýval v juhomoravskej obci Suchohrdly, výrazne zmenil imidž a založil si rodinu. Keď ho začiatkom októbra vypátrali znojemskí policajti, putoval do predbežnej väzby.

December

Bossa s prezývkou Rus právoplatne odsúdili ešte v roku 2013 pre založenie zločineckej skupiny a ďalšie trestné činy na 21 rokov väzenia. Špecializovaný trestný súd mu pritom pôvodne vymeral 24 rokov.

Okrem skutkov, za ktoré je Bihári odsúdený, je obvinený aj z ďalších, závažnejších zločinov. Na krku má mať mafiánske vraždy viacerých ľudí, medzi nimi aj Romana Deáka.

"Hlavné pojednávanie je vytýčené na decembrový termín, začína sa 9. decembra a pojednávanie trvá tri dni," vysvetlila hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Po Rusovi aj Kýbel

Dva týždne po zadržaní Biháriho dolapili nemeckí policajti aj údajného najvyššieho bossa Róberta Lališa s prezývkou Kýbel, ktorý čelí obžalobe v rovnakom procese ako Bihári.

Téme sa venuje redaktorka Denisa Pirníková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy