Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pamätník Vasiľa Biľaka opäť poškodili, aktivistka maľovala načierno
Zdielať na
Krimi

Pamätník Vasiľa Biľaka opäť poškodili, aktivistka maľovala načierno

KRAJNÁ BYSTRÁ / Pomník niekdajšieho vysokého komunistického funkcionára Vasila Biľaka v jeho rodisku na východnom Slovensku pomaľovala ďalšia aktivistka. Použila pri tom sprej s čiernou farbou, prípad vyšetruje polícia.

Pamätník tentokrát poškodila Nela, ktorá ale chce ostať v anonymite. "Mojím činom som chcela poukázať na to, že nesieme morálne škody. Mám pocit, že tu zachraňujem ešte posledné zvyšky zdravého rozumu," povedala Nela.

Obvinenie

Obyvateľom Krajnej Bystrej sa nechcelo veriť tomu, že pamätník znovu niekto poškodil. Samotným prípadom sa už zaoberá aj polícia. "Polícia prijala oznámenie a vec prešetruje ako podozrenie z priestupku proti majetku," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Pamätník krátko po jeho odhalení červenou farbou zafarbili dvaja košickí aktivisti. Od tohto činu ubehlo viac ako 8 mesiacov. "Dvom mužom, ktorí pomaľovali pamätník, je vznesené obvinenie pre prečin poškodzovania cudzej veci. Vyšetrovanie zatiaľ nebolo ukončené," povedal hovorca policajného zboru Daniel Džobanik.

"Neviem, či skončíme v Štrasburgu, ale určite verím v spravodlivosť. Toto je úplne na hlavu postavené," povedal jeden z aktivistov Peter Kalmus.

Na mieste bol redaktor Michal Iľkanin:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy