Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pamätník Vasila Biľaka chceli pomaľovať farbou, zasahovala polícia
Zdielať na
Krimi

Pamätník Vasila Biľaka chceli pomaľovať farbou, zasahovala polícia

KRAJNÁ BYSTRÁ / Pred takmer ôsmimi mesiacmi dvaja aktivisti pomaľovali pamätník Vasila Biľaka nachádzajúci sa v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník. Neskôr z pamätníka neznámi vandali odstránili bustu. Pamätník sa opäť stal terčom útoku.

Vo februári dvaja aktivisti pomaľovali pamätník červenou farbou. Natreli i bustu Vasila Biľaka. Košických aktivistov už stíha polícia.

O podobný čin sa pokúsil i Ondrej Dostál, no akt sa mu nepodaril. Zámer mu prekazila polícia.

Trestné oznámenie

Hoci sa mu pamätník pomaľovať nepodarilo, na situáciu okolo Biľakovho pamätníka má svoj názor. "Téme sa venujem už dlho. Keď bol inštalovaný pamätník, tak som spolu s ďalšími ľuďmi podal trestné oznámenie," hovorí predseda OKS Ondrej Dostál.

"Považujem za nenormálne, že môžu byť v tejto krajine umiestňované tabule pred potentátom komunistického režimu a sú za to stíhaní ľudia, že ich pomaľujú," dodal.

Výsluch na polícii

Po zásahu polície sa Dostál musel podrobiť výsluchu. "Polícia bude ďalej preverovať, či konanie predvedeného naplnilo podstatu nejakého trestného činu alebo priestupku," skonštatoval prešovský krajský hovorca Daniel Džobanik.

Pamätník Vasila Biľaka chcel Ondrej Dostál pomaľovať, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy