Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Maďarsku zaplatí Slovák vyššiu pokutu ako domáci
Zdielať na

V Maďarsku zaplatí Slovák vyššiu pokutu ako domáci

KOMÁRNO / Neexistuje rovnaký meter na každého. V Maďarsku občan za použitie diaľnice bez platnej známky zaplatí len pokutu, ak sa previní našinec, dostane k nej aj vysoký administratívny poplatok. Ten ale ide do vrecka slovenskému advokátovi.

Eva dostala list, v ktorom ju vyzývajú, aby zaplatila dlho vo výške 87 eur. "Dlho komu, dlh za čo? Ja tu mám pokutu za 47 eur," hovorí Eva, ktorá dostala v Maďarsku pokutu a musí zaplatiť aj administratívny poplatok.

Eva nezaplatila v Maďarsku za diaľnicu a nafotili ju, prišla jej pokuta.

Pokutu pýta advokátska kancelária

Pokutu od Evy nepýta priamo diaľničná spoločnosť, ale slovenská advokátska kancelária. A tá chce naviac ešte 40 eur. "Ja s ním žiadnu zmluvu nemám, mňa nezastupuje. Nevyfaktúroval mi že čo z čoho pozostáva. Náhrada nákladov spojených s uplatnením pokuty. Čo to je?" pýta sa Eva.

Hovorca maďarskej diaľničnej spoločnosti nám  potvrdil, že pri vyberaní poplatkov spolupracujú so slovenskou advokátskou kanceláriou. "V zmysle zmluvy s našimi zahraničnými vymáhačskými kanceláriami si môžu zákonne účtovať administratívne poplatky na pokrytie nákladov a sú ich povinní vo vyzvaniach, ktoré zasielajú, detailizovať," uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti v Maďarsku Kibédi-Varga Lajos.

Pokute sa nebráni

Eva z Komárna sa samotnej pokute nebráni. Chce ju zaplatiť v termíne, ale bez poplatkov. Tak ako to garantuje diaľničná spoločnosť v Maďarsku. "Ak maďarský užívateľ diaľníc zaplatí poplatok v tridsaťdňovej lehote, neúčtujeme žiadne administratívne poplatky," dodal Lajos.

To, že cudzinci v súčasnej situácii majú za rovnaké porušenie povinnosti platiť takmer dvojnásobok, zatiaľ neriešili.

V tom vidí právnik problém. Nárok na 30 bez prirážky má mať každý, bez ohľadu na to, kde býva. "V tomto prípade by sa mohlo jednať o diskrimináciu, ak by sa uplatňovali náklady, ktoré sú spojené s vymáhaním pohľadávky, voči občanom, ktorí nie sú maďarskí občania," tvrdí právnik Peter Lukášek.

Právny nárok by vznikol len v prípade, ak by poškodená Eva pokutu nezaplatila v tridsaťdňovej lehote.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy