Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kauza Osrblie: Martin Novotný a Igor Líška si odpykávajú trest
Zdielať na

Kauza Osrblie: Martin Novotný a Igor Líška si odpykávajú trest

BRATISLAVA / Aktéri kauzy Osrblie nastúpili odsúdení pre korupciu už nastúpili do výkonu trestu. Renovácia biatlonového areálu v Osrblí skončila úplatkárskym škandálom, za ktorý napokon odsúdili aj Martina Novotného, poradcu expremiérky Ivety Radičovej. Za sebou má už prvú noc vo väzenskej cele. Informáciu priniesol portál sme.sk.

Z vybavených dotácií z rezervy úradu vlády a ministerstva školstva si mal bývalý poradca Martin Novotný vypýtať desiatok. pri preberaní sporných peňazí zadržala polícia bývalého veľvyslanca v Keni Igora líšku, stavebníka Kňažíka a sprostredkovateľa Prečucha. Novotný bol v tom čase na dovolenke.

Nahrávky telefonátov

Aktéri kauzy vo svojej komunikácii označovali peniaze rôznymi inotajmi. "Možno aj nejaké holubičky priletia k Váhu," povedal do telefónu Igor Líška, ktorý hovoril s Martinom Novotným. "Nesieme aj ten kameň, tak na dodávake by sme prišli," hovoril Kňažík Líškovi.

Špecializovaný trestný súd pre rokom Novotného a Líšku uznal vinnými a vymeral im dvojročnú podmienku. Obaja sa odvolali a očakávali od Najvyššieho súdu iný trest.

"Trvám na tom, že som takýto skutok nespáchal, tak, ako som sa vyjadril vo svojej záverečnej reči," povedal Novotný.

Právoplatne odsúdení

Najvyšší súd obom v júni vymeral tresty. Novotného odsúdil na nepodmienečný trest na 1,5 roka. Líšku odsúdil na 15 mesiacov. Do výkonu nastúpili obaja v pondelok. "Môžem potvrdiť, že odsúdení nastúpili do ústavu na výkon trestu v Bratislave," povedala hovorkyňa Špecializovaného súdu Katarína Kudjáková.

Obaja musia navyše zaplatiť pokutu vo výške 15 tisíc eur. Ostatní odsúdení si už svoje tresty odpykali. Dostali len ročnú podmienku.

Novotný a Líška už za mrežami, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy