Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Osrblie: Najvyšší súd sprísnil tresty
Zdielať na

Kauza Osrblie: Najvyšší súd sprísnil tresty

BRATISLAVA / Najvyšší súd Slovenskej republiky na verejnom zasadnutí v kauze Osrblie sprísnil tresty bývalému externému poradcovi premiérky Ivety Radičovej Martinovi Novotnému a bývalému veľvyslancovi v Keni Igorovi Líškovi. Novotnému senát uložil trest jeden a pol roka nepodmienečne, Líškovi trest 15 mesiacov nepodmienečne. Obaja tiež majú zaplatiť peňažný trest vo výške 15 tisíc eur.

Pred súdom Novotný tvrdil, že zorganizovanie stretnutia premiérky a zástupcov Slovenského zväzu biatlonu za účelom rokovaní o dotácii na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí nie je protizákonné.

"Skutku som sa nedopustil, argumenty proti mne boli skreslené a vytrhnuté z kontextu. Argumenty obhajoby boli zámerne prehliadané," vyhlásil.

Líška sa na pojednávaní nezúčastnil.

Odmena, nie úplatok

Obhajcovia oboch obžalovaných v odvolaní proti rozsudku nižšej inštancie argumentovali tým, že dôkazy proti nim, hlavne záznamy komunikácie cez e-maily a Skype, boli získané políciou nezákonne.

Tiež tvrdili, že suma 30 tisíc eur, ktorú obžalovaní žiadali za sprostredkovanie 300 tisícovej dotácie, bola odmenou, nie úplatkom.

Nič neoľutovali

S tým sa ale nestotožnil senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Predseda označil prípad za príklad veľmi nechutnej korupcie.

"Za toto nie je možný iný trest ako trest nepodmienečný," odôvodnil sprísnenie trestov.

"Obžalovaní neoľutovali nič z toho, len to, že sa im na to prišlo," dodal predseda senátu.

Senát prihliadol na sprísnenie trestu za trestný čin nepriamej korupcie formou spolupáchateľstva aj na výšku úplatku. "Niektorí policajti boli odsúdení aj za oveľa nižšie úplatky," uviedol.

Rozsudok má všetkým ukázať, že ide o závažnú vec.

Pôvodný rozsudok

Podľa pôvodného rozsudku Špecializovaného trestného súdu boli obaja odsúdení na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu dvoch rokov. Obaja dostali aj peňažný trest 10 tisíc eur.

Sudca vtedy uznal oboch vinných podľa obžaloby, že si na vybavenie 300 tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí žiadali "desiatok" z dotácie.

Podľa žalobcu sľuboval Martin Novotný za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva. Obžalovaní aj prokurátor sa proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu odvolali, preto vec posudzoval Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Preberanie úplatku

Areál v Osrblí mala vláda dotovať sumou 1,6 milióna eur. Čerpanie peňazí ale pre vyberačov úplatkov muselo byť zastavené.

"Zadržali sme konkrétne podozrivé osoby pri preberaní úplatku zatiaľ v hodnote 30 tisíc eur. Sú stíhané tri osoby pre trestný čin korupcie. Vyšetrovatelia nevylučujú, že sa počet obvinených bude rozširovať," uviedol vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic.

Po prevalení kauzy zostali prekvapení najmä športovci. "Je to hanba pre slovenský biatlon. Prídeme zasa o ďalší zimný šport," vyjadril sa vtedy k afére biatlonista Pavol Hurajt.

Korupčná kauza má svoj koniec. Padol verdikt Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy