Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V kauze Osrblie sa riešili holubičky aj kamene
Zdielať na

V kauze Osrblie sa riešili holubičky aj kamene

PEZINOK / Súdne pojednávanie kauzy o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. V pondelok sa na súde prehrávali hovory. Okrem holubičiek sa hovorilo aj o kameni.

Na súdnom pojednávaní v pondelok pustili odpočutý hovor, v ktorom slovo "kameň" použil už odsúdený stavebník Peter Kňazík, keď telefonoval obžalovanému Igorovi L. Bolo to pár dní pred tým, ako sa za ním vybral do Bratislavy. "Nesieme aj ten kameň, tak na dodávke by sme prišli," povedal Kňazík v telefóne.

Igora L. zadržali počas policajnej akcie 29. júla 2011 pri preberaní tridsaťtisíc eur, a to v kancelárskych priestoroch bývalého poradcu expremiérky Ivety Radičovej Martina N.

Igor L. a Martin N. teraz čelia obžalobe, že si za vybavenie tristotisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu areálu žiadali "desiatok" z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin N. za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva.

Skryté významy

Igor L. v pondelok vysvetľoval, že v telefonáte, kde sa spomenul kameň, išlo o komunikáciu s Kňazíkom, keď si spolu dohadovali stretnutie. "Na to, ako on nazýva veci, to sa treba spýtať jeho," vyhlásil Igor L.

Podľa vlastných slov očakával, že na stretnutí, ktoré bolo dlhodobo pripravované, donesie stavebník dohodnutú sumu finančnej odmeny za dlhodobé poskytovanie služieb a konzultácií k Osrbliu. "Neboli sme dohodnutí, že by mal doniesť nejaké kamene," povedal Igor L.

Cencúľ a holubička

Na júnovom pojednávaní súd prehral iný hovor, v ktorom Igor L. spomenul Martinovi N., že možno nejaké holubičky k Váhu priletia. Tento telefonát sa odohral po telefonáte Igora L. so stavebníkom Petrom Kňazíkom, ktorého označil v telefonáte top klientom a použil na neho prezývku Cencúľ.

Igor L. koncom júna na súde vysvetľoval, že Kňažíka humorne označovali ako Cencúľa. Použitie slova holubičky nevysvetlil. Martin N. vysvetľoval, že z rozhovoru vyplýva, že Igora L. nevníma alebo nepočúva a žiada ho, aby komunikovali neskôr.

V kauze už vypovedala aj expremiérka Iveta Radičová, ktorá na súde vylúčila, že by sa niekedy rozprávala so svojím bývalým externým poradcom Martinom N. o dostavbe biatlonového areálu v Osrblí.

Do korupcie je zapletený aj poradca bývalej premiérky, pozrite si reportáž:


Martin N. na súde v úvode procesu odmietol, že by si žiadal úplatok alebo odmenu za vybavenie dotácie na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí. Úplatky, ako povedal, nepýtal nikdy počas svojej kariéry. Igor L. na súde hovoril, že nevie o žiadnom ovplyvňovaní poskytovateľov dotácií. "Nedostal som sa k informáciám, že by niekto niekoho ovplyvňoval," povedal Igor L.

Pred svojím zadržaním políciou videl už pár minút pred tým, ako policajti na dvore zadržali Kňazíka a Prečucha, keď mu odovzdali peniaze. Igorovi L. ani vtedy podľa vlastných slov nenapadlo, že by sa dopustil nelegálnej činnosti. Na stretnutí pred zadržaním mu údajne prezentovali, že odovzdali odmenu za konzultačnú činnosť.

Radičová vs. Fico

Sudca prípad rozhodol trestným rozkazom ešte 10. októbra minulého roka a vtedy uznal štvoricu obvinených mužov vinnými. Martinovi N. a jeho spoluobvinenému Igorovi L. sudca trestným rozkazom vymeral rovnaké podmienečné tresty, konkrétne jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky, a peňažný trest – každému desaťtisíc eur.

Peter Kňazík dostal deväť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a Pavol Prečuch polročný trest s podmienečným odkladom na jeden rok. Pre dvojicu Kňazík a Prečuch je verdikt právoplatný, lebo sa proti nemu neodvolali. Martin N. a Igor L. podali odpor a v ich prípade tak urobil aj prokurátor, takže o ich treste sa bude rozhodovať na hlavnom pojednávaní.

V súvislosti s touto kauzou Radičová na Okresnom súde v Pezinku čiastočne uspela so svojou civilnou žalobou na výroky súčasného premiéra Roberta Fica – podľa prvostupňového súdu by sa jej mal ospravedlniť za výrok: "So všetkými právnymi následkami chcem povedať tri závery. Premiérka je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie. V kancelárii predsedníčky vlády je systém vyberania desiatkov. Neverím, že by o tom premiérka nevedela."

Fico sa však odvolal a Krajský súd v Bratislave rozsudok zrušil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy