Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenská informačná služba odpočúva menej, ako kedysi
Zdielať na
Krimi

Slovenská informačná služba odpočúva menej, ako kedysi

BRATISLAVA / Menej odpočúvaných telefónov a na druhej strane rastúci záujem zahraničných tajných služieb o Slovensko. To sú fakty, ktoré vyplývajú z najnovšej správy Slovenskej informačnej služby. V popredí je bezpečnostná situácia na východ on našich hraníc.

Výročná správa o činnosti Slovenskej informačnej služby odhalila zaujímavé podrobnosti.

Slovensko sa stáva terčom zahraničných rozviedok. SIS v časti zverejnenej správy o svojej činnosti hovorí o snahe viacerých služieb infiltrovať sa do ústredných orgánov štátnej správy, našich bezpečnostných zložiek či ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku.

"Naša spravodajská služba zistila zvýšený záujem o aktivity v ekonomickej, vedeckej a vojenskej oblasti, ako aj v oblasti informačných technológií a priemyselnej špionáže," potvrdzuje hovorca SIS Alexander Kurtanský.

Pre Ukrajinu

SIS vo svojej správe tvrdí, že v súvislosti s narastajúcim napätím vo vzťahu medzi Ruskou federáciou a západnými štátmi pre konflikt na Ukrajine sa výrazne zintenzívnili aktivity ruských spravodajských služieb vo všetkých štátoch NATO a EÚ.

Ani Slovensko nie je výnimkou. Podľa bývalého šéfa rozviedky SIS Igora Cibulu je práve otázka bezpečnosti a stability smerom na východ od nás kľúčovou oblasťou, na ktorú by sa mala služba v najbližších dňoch zameriavať. "V popredí je bezpečnostné riziko, ktoré súvisí s vývojom na Ukrajine," hovorí.

Predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov si všimol, že v porovnaní s rokom 2010 klesol počet použitia informačno-technickým prostriedkov o viac ako polovicu. Služba tak podľa neho efektívnejšie narába so zverenými prostriedkami.

"Zrejme služba zodpovednejšie pracuje s takým citlivým prostriedkom ako je odpočúvanie," myslí si.

Pozor na podvodníkov!

SIS v snahe priblížiť sa verejnosti nedávno na svojom webe zverejnila vzor preukazu príslušníka služby. Podľa bývalého dôstojníka tým môže zabrániť podvodníkom, aby využívali falzifikáty preukazov SIS.

K dispozícii je aj infolinka pre ľudí, ktorí by mali podozrenie, že sa niekto vydáva za príslušníka neoprávnene.

"V zásade príslušníci pri získavaní informácií sa nepreukazujú služobným preukazom," hovorí Cibula.

To z dôvodu, aby nestratili svoje krytie. Legitimácia je potrebná skôr pri styku so štátnymi orgánmi, napríklad s políciou, aby neboli zmarené rozličné operácie.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy