Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Polícia pripúšťa pravosť Gorily
Zdielať na

Polícia pripúšťa pravosť Gorily

BRATISLAVA / Slovenská polícia po troch rokoch vyšetrovania pripustila pravosť dokumentov v spise Gorila, ktorý mala vypracovať Slovenská informačná služba a popisuje politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Informoval o tom denník Sme.

"Autenticita sa do značnej miery potvrdzuje. Z dôvodu ochrany utajovaných skutočností nie je možné sa k veci bližšie vyjadrovať," citoval denník Sme šéfa vyšetrovacieho tímu Mareka Gajdoša. Polícia podľa neho autenticitu spisu naďalej overuje.

Spis unikol na internet

Dokumenty s názvom Gorila unikli na internet koncom roka 2011. Spis popisuje údjné podplácanie vysoko postavených úradníkov a politikov finančnou skupinou Penta v rokoch 2005 a 2006, ktorá za to vraj získala vplyv na privatizáciu a na chod niektorých podnikov.

"Ide o veľmi zarážajúce vyjadrenie nehodné vyšetrovateľa, ktorý ctí zákon," uviedol pre Sme Martin Škubla, právny zástupca jedného z partnerov skupiny Penta, Jaroslava Haščáka. Dodal, že doterajšie vyšetrovanie informácie zo spisu Gorila nepotvrdzuje, ale skôr vyvracia.

SIS informácie nekomentuje

Slovenská informačná služba podľa Sme spomínané informácie o spise nekomentovala. "Vzhľadom k tomu, že v predmetnej veci pokračuje vyšetrovanie, SIS sa nemôže vyjadrovať, aby toto vyšetrovanie neovplyvnila alebo dokonca nezmarila," reagoval hovorca SIS Branislav Zvara na otázku, či by tajná služba pristúpila na odtajnenie príslušných dokumentov.

Spis Gorila hovorí o údajnom sledovaní a odpočúvaní konšpiračného bytu skupiny Penta Slovenskou informačnou službou v rokoch 2005 a 2006. Spis opisuje detaily údajných rozhovorov Jaroslava Haščáka s politickou a ekonomickou špičkou o províziách a úplatkoch.

V dokumente sa nachádzajú aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK a vtedajšieho ministra hospodárstva Jirka Malchárka.

Kauza Gorila prinútila ľudí vyjsť do ulíc, pozrite si archívne video:

Zdielať na

Súvisiace články