Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Viliam Mišenka je opäť na slobode, zaúradoval Najvyšší súd
Zdielať na

Viliam Mišenka je opäť na slobode, zaúradoval Najvyšší súd

BRATISLAVA / Údajného mafiánskeho bossa Viliama Mišenku v stredu senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky prepustil z väzby. Informáciu potvrdil predseda senátu Štefan Harabin. Podľa neho neboli splnené väzobné podmienky.

Štefan Harabin uviedol, že súd vyhovel sťažnosti Mišenku z dôvodu, že vo väzbe strávil spolu 29 mesiacov, aj keď podľa zákona bola pre neho prípustná väzba len 27 mesiacov.

Mišenku na základe uznesenia Najvyššieho súdu prepustili z Ústavu na výkon väzby v Nitre. "Budem sa vyjadrovať neskôr, som na tom psychicky zle," boli prvé slová prepusteného Mišenku.

"Chcel by som sa poďakovať ľuďom tu aj v Banskej Bystrici, že sa voči mne chovali korektne," povedal.

"Boli tam začaté paralelné trestné stíhania. V jednej veci bol vo väzbe, stíhanie bolo zastavené. Následne bol vzatý do väzby v druhej veci, tam bol oslobodený, a keď bol oslobodený, tak bol zobratý do tretej väzby," povedal Harabin.

Zabránenie škodám

Podľa Harabina senát nemohol rozhodnúť inak, pretože by porušil judikatúru Medzinárodného súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ako aj Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Účelové delenie trestných vecí na viaceré časti je podľa Harabina nezdravou a nezákonnou praktikou.

Podľa neho týmto rozhodnutím senát zabránil tomu, aby si Mišenka uplatňoval odškodné na Ústavnom súde alebo v Štrasburgu. "Boli sme povinní zabrániť ďalším škodám a nezákonnosti," dodal Harabin.

Výbuch v Topoľčanoch

Viliama Mišenku chytili pred dvoma rokmi na úteku v juhoamerickej Venezuele. Údajného mafiánskeho bossa obvinili z výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z roku 2009. Do väzby ho poslal 3. júla špecializovaný trestný súd.

Dôvodom bola obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a obava z pokračovania v trestnej činnosti.

V minulosti bol Mišenka obvinený z piatich vrážd, no pred súdom mu nič nedokázali.

Viliam Mišenka je opäť na slobode, pozrite si priloženú reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy