Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nálož v autobuse do Bratislavy: terorizmus, tvrdia vyšetrovatelia
Zdielať na

Nálož v autobuse do Bratislavy: terorizmus, tvrdia vyšetrovatelia

PRAHA/BRATISLAVA/VARNA / Muž, ktorý nechal v autobuse z Prahy do Bratislavy nálož, bol podľa zatiaľ nepotvrdených informácií Čech alebo Slovák. Vyšetrovatelia tvrdia, že sa mohol pokúsiť o teroristický útok. Maďarská polícia vyšetruje prípad ako pokus o vraždu.

V autobuse z Prahy do Varny cestovalo 37 ľudí. Pre silný zápach zastavil vodič autobusu na odpočívadle a skontroloval batožinový priestor. Našiel v ňom nálož. "Bol to kanister a rúra, z ktorých vytŕčali káble," povedal jeden z cestujúcich.

Vystúpil v Brne?

"Maďarská polícia sa snažila zistiť, komu tá batožina patrí. Patrila pravdepodobne niekomu, kto vystúpil už počas cesty," dodal ďalší cestujúci.

Podľa maďarských médií nechal batožinu v autobuse muž, ktorý mal lístok do Bratislavy. Vystúpil ale v Brne.

Čudný a s alkoholom

Žena, ktorá vedľa neho v autobuse sedela uviedla, že sa správal čudne a bol z neho cítiť alkohol. Nie je vylúčené, že to bol Čech alebo Slovák.

"Podľa môjho skromného názoru je to klasický pokus o teroristický čin. Jeho vykonávateľ urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby sa podarilo teroristický akt," uviedol vyšetrovateľ Georgi Iliev. 

Pokus o vraždu

Maďarská polícia podľa hovorkyne vyšetruje prípad ako pokus o vraždu. S políciou pracuje aj Česká republika. Slovákov o spoluprácu nikto nepožiadala. "Sme prostredníctvom policajného pridelenca v Maďarsku s príslušnými orgánmi v kontakte a pripravení, ak to bude potrebné, poskytnúť maďarským kolegom súčinnosť," uviedol hovorca slovenskej polície Michal Slivka.

Jednou z najpravdepodobnejších verzií je, že išlo o útok na autodopravcu. Môže ísť o konkurenčný boj o lukratívne linky. nebol to prvý útok. "Asi pred mesiacom niekto zapálil autobus rovnakej spoločnosti priamo v Prahe," uviedol riaditeľ autobusovej stanice vo Varne Veselin Mihajlov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy