Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V autobuse z Prahy našli bombu, podozrivý cestoval do Bratislavy
Zdielať na

V autobuse z Prahy našli bombu, podozrivý cestoval do Bratislavy

BUDAPEŠŤ/SOFIA/PRAHA / V autobuse z Prahy do bulharskej Varny našla v nedeľu maďarská polícia nálož. Oznámila to bulharská televízia bTV s tým, že pyrotechnici trhavinu zlikvidovali.České úrady ani bulharská autobusová spoločnosť, ktorá linku prevádzkuje, žiadne informácie neposkytli.

Podľa bulharského serveru 24 časa ide zrejme o vojnu medzi dopravcami a pravdepodobný páchateľ vraj vyzeral ako Čech alebo Slovák.

Maďarský portál Blikk.hu o udalosti informoval už v nedeľu. Uviedol, že o nebezpečnom zariadení nie je oficiálne nič známe. Prípadom sa zaoberajú policajti z Česka, Maďarska a Bulharskam, uviedla bTV.

Nikto sa nehlásil

České veľvyslanectvo v Budapešti uviedlo, že o prípade vie len z médií. Žiadne prehlásenie neposkytla ani miestna polícia. Bulharský autodopravca Omega Group 84, v ktorého autobuse bola podľa bulharských médií nálož umiestnená, odmietol o udalosti hovoriť.

Podozrivá batožina, v ktorej bol podľa bTV kanister s benzínom a nálož v trubici, našiel vodič. Ten kvôli nepríjemnému zápachu vo voze zastavil na odpočívadle na obchvate pri Budapešti. Skontroloval autobus. Pri prehliadke našiel batožinu, ku ktorej sa nikto neprihlásil a na ktorom boli škvrny z netesniaceho kanistra.

Podozrivú batožinu našiel vodič:

Smeroval do Bratislavy

Blikk.hu v nedeľu večer napísal, že v autobuse s 37 ľuďmi pre zápach a podozrenie na ukrytú nálož vypukla panika. Informoval taktiež, že na mieste zasahovala protiteroristická jednotka. O povahe nálezu ale portál žiadne bližšie podrobnosti neuviedol.

Niektoré bulharské médiá tvrdia, že batožina patrila cestujúcemu, ktorá išiel z Prahy a vystúpil v Budapešti. Televízia bTV s odvolaním sa na bulharského dopravcu Omega Group 84 uviedla, že spomínaný cestujúci mal lístok do Bratislavy, ale vystúpil už v Brne.

Vojna medzi dopravcami

Bulharský spravodajský server 24 časa uviedol, že pre zmieneného autodopravcu je to v poslednej dobe už druhý incident. Pred mesiacom v Prahe sa mal bulharský autobus stať terčom podpaľača a zhorel do tla.

Týmto incidentom sa údajne zaoberá aj polícia vo Varne. Hovorkyňa polície uviedla, že polícia vo Varne sa prípadom nezaoberá, pretože sa stal na území iného štátu.

Najvierohodnejšou verziou je podľa 24 časa vojna medzi dopravcami o lukratívne európske linky. Zatiaľ ale nie je žiadna stopa, ktorá by spojovala oba útoky. "Jasné je len to, že atentátnik, ktorý nastúpil v Prahe a vystúpil v Brne, vyzeral ako Slovák alebo Čech," napísal server.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy