Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Údajný boss sýkorovcov Borbély ide do väzenia, na súde priznal vinu
Zdielať na

Údajný boss sýkorovcov Borbély ide do väzenia, na súde priznal vinu

BANSKÁ BYSTRICA / František Borbély sa v pondelok na špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici priznal k podpore zločineckej skupiny známej ako sýkovorci. S prokurátorom špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trest šesť rokov a osem mesiacov odňatia slobody nepodmienečne, okrem toho jeho majetok prepadne v prospech štátu.

František Borbély podporoval gang sýkorovcov na území Bratislavy a západného Slovenska pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. Od konca roku 2010 im na výrobu drog požičal chatu v rekreačnej oblasti pri Bratislave.

Pomáhal i finančne, keď jednorazovo dostávali od neho od desať do dvadsaťtisíc eur.

Spolu s Borbélym odsúdili aj Mareka Weizera z Bratislavy, ktorý drogy pre skupinu vyrábal a zabezpečoval potrebné suroviny na ich výrobu. Aj Weizer sa priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu.

Podľa nej prijal trest tri roky podmienečne s tým, že sa počas päťročnej skúšobnej lehoty musí podrobiť probačnému dohľadu súdu. Nesmie sa tiež stýkať s osobami, ktoré majú na neho negatívny vplyv a s prípadnými spolupáchateľmi.

Právoplatný rozsudok

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinených, že sa voči verdiktu súdu neodvolajú. Sudca vzhľadom na uložený podmienečný trest prepustil Weizera z väzby.

Verejné zasadnutie súdu o dohode sledovali aj Borbélyho sestra, družka a dcéra.

Boss na slobode

Borbély patriaci k takzvanej starej garde roky pred zákonom unikal. Kým ostatných členov sýkorovského gangu zatvorili, Borbély bol stále na slobode. Počas policajných razií zvykol byť za hranicami. Poslednýkrát ho policajti prekvapili a zadržali v uliciach Bratislavy. Od jesene 2014 bol vo väzbe.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy