Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protest v Michalovciach. Rómovia chcú odstúpenie policajných šéfov aj ministra
Zdielať na
Krimi

Protest v Michalovciach. Rómovia chcú odstúpenie policajných šéfov aj ministra

MICHALOVCE / V Michalovciach takmer 300 Rómov protestovalo proti údajným brutálnym policajným zásahom na Zemplíne. Chceli tým vyjadriť svoju nespokojnosť s incidentom, ku ktorému došlo minulý týždeň v obci Vrbnica. Až 15 osadníkov vtedy skončilo v nemocnici po údajne surovej bitke od policajtov.

Obyvatelia z viacerých kútov Zemplína sa zišli na námestí. Už tam vyjadrili jasný nesúhlas s údajnými nekalými policajnými praktikami. "Bolo to neprávom. Lebo keby niečo spravili, tak nech ich bijú, ale oni nič nespravili," hovorí protestujúca Rómka.

Všetci spoločne sa pomaly presúvali k budove polície. "Žiadame kompetentných policajného zboru, aby sa k Rómom správali adekvátne a v rámci zákona," kričal cez megafón jeden z protestujúcich.

Sklamanie z účasti

Početná skupina Rómov takto pochodovala mestom. Po celý čas na nich dohliadalo množstvo mužov zákona.

Starosta obce Vrbnica vyjadril sklamanie nad nízkou účasťou pochodujúcich. Očakával totiž, že ich prídu podporiť tisícky obyvateľov. "Že sa nehanbite, aj keby ste mali milióny, tak stále budete len Rómovia, lebo ste čierni," povedal starosta Vrbnice Jaroslav Tokár.

Odchod krajského riaditeľa

Polícia stále trvá na svojom, že nikomu z osadníkov pri zásahu neublížila. Protestujúci však majú na to iný názor a aj preto žiadajú nasledovné.  "Budeme žiadať, aby odstúpil pán Leško z funkcie krajského riaditeľa," informuje predseda strany rómskej únie František Tanko. 

"Vyšetrovateľ Inšpekcie Ministerstva vnútra začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. V súčasnosti prebiehajú procesné úkony, zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie," povedala hovorkyňa policajného zboru Andrea Dobiášová.

Celý protest sa niesol v pokojnom duchu a tak zásah policajt nebol potrebný. Po pár hodinách sa protestujúci rozišli, no už teraz majú naplánované ďalšie pochody. "Budeme pokračovať v tých protestoch dovtedy, kým minister z toho nevyvedie patričné dôsledky," tvrdí Tanko.

Pozrite si reportáž redaktorky Andrey Grigovskej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy