Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Anjel smrti dostal aj po tretíkrát 20 rokov
Zdielať na
Krimi

Anjel smrti dostal aj po tretíkrát 20 rokov

BRATISLAVA / Sudca vo štvrtok do tretice uznal vinným bývalého ošetrovateľa Jaroslava Dobiáša a vymeral mu tretíkrát ten istý dvadsaťročný trest. Dobiáš mal úmyselne podať pacientke smrtiacu kombináciu liekov. S rozhodnutím sudcu ale nesúhlasí bratislavský krajský súd.

Tridsaťdvaročný Jaroslav Dobiáš, ktorý má prezývku Anjel smrti, bol ošetrovateľom na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na bratislavských Kramároch.

Podľa vyšetrovania mal v júni 2011 podať ťažko chorej pacientke lieky, ktoré ju usmrtili. Okresný súd ho už dvakrát uznal vinným z vraždy a poslal ho do väzenia na 20 rokov. Krajský súd rozsudky vždy zrušil.

Proces sa na okresnom súde vo štvrtok skončil. Sudca do tretice uznal obžalovaného vinným a do tretice mu vymeral ten istý 20 ročný trest.

"Vypočujte si rozsudok v mene Slovenskej republiky, ktorým súd obžalovaného Jaroslava Dobiáša uznáva vinným. Za to sa odsudzuje k úhrnnému trestu odňatia slobody 20 rokov nepodmienečne," vyhlásil sudca.

Nehoda alebo úmysel?

Jaroslav je podľa súdu vinný z vraždy a z prechovávania omamných látok. Tie našli pri prehliadke izby, kde býval. V osudný deň mal pacientke podať úplne iné lieky, ako mala naordinované od lekára.

To ošetrovateľ nemôže ani v prípade náhlej zmeny zdravotného stavu. O všetkom musí rozhodnúť vždy lekár.

Obhajca sa voči rozsudku ihneď odvolal. Snažil sa dokázať, že jeho mandant sa pri podávaní liekov pomýlil. To podľa súdu vylučujú aj výpovede jeho nadriadených. Podľa nich bol svedomitý a pracovitý.

"Nemôžem na neho povedať ani jedno krivé slovo,"
potvrdila vedúca sestra Gabriela. "Z pracovnej stránky bol veľmi šikovný," dopĺňa vedúca smeny Eva.

Predĺžená väzba

Odvolacie konanie na krajskom súde môže trvať aj niekoľko mesiacov. Jaroslavovi sa v júni končí väzba. Sudca preto rozhodoval o jej predĺžení.

Na neverejnom zasadnutí mu sudca väzbu predĺžil o tri mesiace, teda do septembra.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy