Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Drogové podvody, díleri speňažia aj oškrabanú omietku ako narkotikum
Zdielať na

Drogové podvody, díleri speňažia aj oškrabanú omietku ako narkotikum

HUMENNÉ / Nie všetko, čo sa ako droga predáva, je naozaj narkotikum. Mladí dokážu ako zakázané látky speňažiť napríklad zmes liekov či oškrabanú omietku. Podľa odborníkov, aj keď nejde o drogy, ide o iné trestné činy.

Stredoškolák z Humenného sa svojmu nepriateľovi chcel pomstiť podaním zmiešaného cukru so soľou, ktorý mal byť pervitínom. Zastavili ho humenskí kriminalisti. Ak by sa tak nestalo, podľa lekárov mohlo dôjsť k vážnemu ohrozeniu zdravia.

"Nie sú to látky, ktoré majú zachovanú sterilitu. Môžu spôsobiť infekcie a z toho vyplývajúce ďalšie nežiadúce účinky," ozrejmila primárka nemocnice Svet zdravia Tatiana Macková.

Namiesto extázy steroidy

Kriminalisti v Snine tiež riešili prípad s extázou, ktorú ale netvorili drogy, no zmes anabolických steroidov.

"Díleri zarábajú na pofidérnej zmesi, za ktorú sú mladíci ochotní zaplatiť peniaze," hovorí Jozefína, matka jedného z tínedžerov.

Dodáva, že speňažiť dokážu aj oveľa bizarnejšie látky. "Namiesto pervitínu im dajú oškrabanú omietku a feťáci to ani nezistia. Placebo efekt robí svoje," hovorí Jozefína.

Predajcovia sa pritom dopúšťajú hneď dvoch trestných činov. "Trestný čin podvodu, pretože predajca uvádza druhú osobu do omylu a sebe tým privádza určitý prospech a v prípade zdravotných problémov ide o trestné činy proti životu a zdraviu," ozrejmuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Vynaliezaví mladíci speňažia aj oškrabanú omietku ako drogu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy