Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medzinárodne hľadaného Slováka zatkli v Mexiku
Zdielať na

Medzinárodne hľadaného Slováka zatkli v Mexiku

MEXICO CITY / Spolupráca slovenskej polície s Interpolom priniesla ovocie - zatknutie hľadaného Slováka. Roman Csonka bol v databáze Interpolu od roku 2013 a útekom sa vyhýbal trestu odňatia slobody. Na krku má miliónový podvod a ďalšie trestné činy.

Romana Csonku slovenské orgány činné v trestnom konaní dobre poznajú. Kriminality sa mal dopúšťať hlavne koncom deväťdesiatych rokov. Azda najväčší podvod sa mu podarilo urobiť na základe zmluvy so štátnym fondom cestného hospodárstva.

"Prevzal spolu 81 800 kusov diaľničných známok, ktoré mal dodať na distribučné miesta, avšak všetky tieto známky predal ďalším osobám bez toho, aby ich vyúčtoval," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Štátna kasa tak z predaja diaľničných známok neuvidela nič, rátali iba škodu, ktorá sa vyšplhala na približne milión eur.

Romana Csonku chytili v Mexiku, pozrite si reportáž:

Utiekol do zahraničia

Csonka bol odsúdený na trest odňatia slobody na šesť rokov a šesť mesiacov za trestný čin podvodu. vycestoval však do zahraničia. Pred spravodlivosťou sa ale neukryl ani tisíce kilometrov od domova.

"Zadržanie medzinárodne hľadaného občana Slovenskej republiky na území Mexika sa podarilo prvýkrát v histórii,"
vyhlásil Wäldl.

Roman Csonka bol odsúdený ešte aj za iný trestný čin na Slovensku, a to za neodvedenie dane a poistného. Lučenecký okresný súd mu vymeral dvojročný trest.

Ten mu ešte v roku 2004 potvrdil aj banskobystrický krajský súd, ktorý podotkol, že v minulosti bol už trikrát trestne stíhaný. Pátranie bolo po ňom vyhlásené ale za podvody s diaľničnými známkami, a to najskôr celoštátne v roku 2008 a Interpol po ňom pátral od roku 2013.

Spolupráca s Interpolom

V súčasnosti naše ministerstvo spravodlivosti i ministerstvo zahraničných vecí stále rokujú s mexickými orgánmi o tom, či naozaj dôjde k vydaniu Romana Csonku na územie Slovenska.

"Ministerstvo spravodlivosti spolupracuje  s Interpolom ako aj s policajným zborom. Intenzívne komunikujeme prostredníctvom slovenskej ambasády v Mexiku s mexickou stranou a pripravujeme podklady na vydanie tejto osoby," potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy