Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žiaka pred školou zastavili neznámi muži, ponúkali mu odvoz
Zdielať na

Žiaka pred školou zastavili neznámi muži, ponúkali mu odvoz

DUNAJSKÁ LUŽNÁ / Príbehy o únosoch detí sa objavujú pravidelne. Množstvo rodičov s obavami púšťa deti samé zo školy. Najnovší prípad sa odohral v Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy.

Pred školou v Dunajskej Lužnej sa odohrala scéna, ktorá všetkých vyľakala. Malý žiak išiel na bicykli zo školy, keď sa pri ňom pristavilo auto a dvaja neznámi muži mu začali ponúkať, že ho odvezú.

Zľakol sa a vrátil sa do školy

"Dostal veľký strach, nasadol na bicykel a vrátil sa do školy. tam počkal dve hodiny, pretože bol veľmi vydesený," opisuje riaditeľka školy Iveta Slobodníková.

Po dvoch hodinách pre chlapca prišla matka, ktorá kontaktovala políciu. "Polícia uvedené oznámenie okamžite preverila a v súčasnosti zabezpečuje zvýšený dohľad v blízkosti škôl," uviedol hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.

Hoci takéto prípady šokujú verejnosť pravidelne, polícia ani odborníci žaidne prípady takýchto únosov neevidujú. "S únosmi detí som sa vo svojej praxi ešte nestretla. Ani s konkrétnym prípadom," hovorí riaditeľka detského krízového centra Mariana Kováčová. "Prezídium policajného zboru takýto spôsob únosov detí doposiaľ nezaznamenalo," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Keď únoscovia sú rodičia...

K únosom detí na Slovensko či zo Slovenska dochádza. Dejú sa zo strany najbližších - rodičov. Centrum medzinárodnej ochrany detí ich eviduje veľké množstvo. "Dieťa uniesol buď otec alebo matka. Zväčša dieťa unáša matka, otec je len v minimálnom počte prípadov, kedy dieťa unáša," uviedla riaditeľka centra Andrea Cisárová.

V roku 2014 bolo zo zahraničia na Slovensko unesených dvadsaťšesť detí, zo Slovenska do zahraničia dvadsaťosem detí. "Do dnešnej doby sme nezaznamenali únos dieťaťa iným človekom, ako boli samotní rodičia," uviedla Cisárová.

Hoci Slovensko nepatrí ku krajinám, kde sú únosy bežné, odborníci radia, že prevencie nie je nikdy dosť. "Je potrebné, aby rodičia informovali svoje deti. Aby sa s nimi rozprávali, akým spôsobom sa môžu chrániť," dodala riaditeľka krízového centra.

Naučte dieťa kričať

Prvou zásadou je nenasadať cudzím do auta, nebrať nič od druhých ani známych. Druhou zásadhou je naučiť sa používať mobilný telefón alebo dohodnúť si heslo, ktoré by platilo v prípade ohrozenia.

Treťou zásadou je naučiť deti kričať. "Keď sme v napätí, tak vôbec nevieme kričať. Kričanie často toho, kto chce dieťaťu ublížiť, zastaví," dodáva riaditeľka krízového centra Mariana Kováčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy