Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Môžu ma policajti zviesť, keď idú rovnakým smerom?
Zdielať na

Môžu ma policajti zviesť, keď idú rovnakým smerom?

BRATISLAVA / Do redakcie spravodajstva TV JOJ zavolal muž, ktorý jasne položil otázku. Opýtal sa, či ho môžu policajti zviesť, ak idú rovnakým smerom ako on. Tu je odpoveď.

"Dobrý deň, prosím vás, chcel by som sa spýtať. Ja by som mal takú otázku pre či už pána ministra alebo prezidenta policajného zboru," začal muž.

"Teraz som išiel a policajti išli okolo mňa. Skoro ma – nehovorím, že zrazili, to netvrdím, lebo som sedel v jarku, ale zastavili pri mne a pýtali sa ma, že čo robím. Išli tým istým smerom ako ja, tak sa chcem spýtať, že či ma nemohli zobrať," dodal.

Služobné autá spravuje ministerstvo vnútra

Na otázku sa snažili odpodvedať úradníci ministerstva vnútra, ktoré má na starosti služobné vozidlá. Môže vziať policajná hlidka do auta akéhokoľvek občana a nielen v prípade podozrivého za účelom jeho predvedenia na oddelenie.

"V služobných cestných vozidlách môžu byť prepravovaní zamestnanci Ministerstva vnútra Slovenskej republiky alebo osoby, ktorých preprava súvisí s plnením úloh," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Muž, ktorý do spravodajskej redakcie zatelefonoval sa nevzdáva. "Opýtajte sa prosím pána policajného prezidenta alebo pána ministra, že ako si predstavuje ten ich nápis na autách, že pomáhať a chrániť," dodal.

Policajti sa musia rozhodnúť sami

Čo v prípade, že ide napríklad o človeka v núdzi, tehotnú ženu či zraneného po nehode? Alebo niekoho, kto pobytom blízko cesty riskuje vlastný život či ohrozuje plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky? "Za nepredvídaných okolností, keď to situácia vyžaduje, môžu byť v služobných cestných vozidlách prepravované aj iné osoby," dodal Lazarov.

V konečnom dôsledku ale o tom, koho do auta vziať, rozhodujú členovia hliadky. Oni musia vyhodnotiť, či pre nich osoba, čo je zjavne v núdzi, nepredstavuje zbytočné riziko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy