Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vraždu v Moste si objednal niekto iný
Zdielať na

Vraždu v Moste si objednal niekto iný

BRATISLAVA / Po trojmesačnej prestávke bude senát Okresného súdu Bratislava I pojednávať v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný Branislav A. a jeho spoločníci. Vraždu spáchali v roku 2004.

"Túto vraždu si neobjednal Karol Mello, ale Radoslav M., ktorého sme prezývali Blondiak. Túto vraždu vykonal Branislav A.," hovorí obžalovaný Nikola P.

Súd proti Mellovi

Po prvý raz bude súd konať proti spoluobžalovanému Karolovi Mellovi, ktorý sa stále nachádza v Belize, ako proti ušlému. Najnovší proces je naplánovaný v bratislavskej väznici aj na stredu 11. júna.

Súd pojednáva zatiaľ v jeho neprítomnosti. "Poľský štátny orgán vydal rozhodnutie, ktorým mali byť automaticky zastavené trestné stíhania, ale nie sú. Keby boli, on sem môže prísť a osobne sa hájiť," konštatuje jeho advokát Peter Schmidl.

Naposledy v polovici marca súd na základe návrhu prokurátora Generálnej prokuratúry vydal opatrenia, že bude na odročenom júnovom pojednávaní konať voči Karolovi M. ako ušlému, keď sa vtedy súdu nevrátila doručenka predvolania.

"Dosiaľ môjmu klientovi predvolanie na pojednávanie doručené nebolo. Od 25. apríla 2013 nebol zase daný poľským súdom v Krakove súhlas na trestné stíhanie. Niektoré orgány tohto štátu Karolovi M. zabraňujú zúčastňovať sa osobne na pojednávaniach. Musia zastaviť voči môjmu klientovi trestné stíhania. Nedáva teda súhlas na pojednávanie," zdôraznil vtedy právny zástupca Peter Schmidl.

Doteraz mlčal

Spoluobžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy Nikola P. sa v utorok na súde priznal k účasti na zabezpečení tohto brutálneho skutku, pri ktorom zahynula mladá žena a dieťa namiesto pôvodne plánovanej obete Juraja G.

"Vražde v Moste pri Bratislave predchádzalo viacero pokusov ako usmrtiť Juraja G. A to v meste Nitra, v Bojniciach, v Moste pri Bratislave, opätovne v meste Nitra a potom na samý záver v Moste pri Bratislave," hovorí obžalovaný Nikola P.

Nikola P., ktorý doteraz v prípade mlčal, na súde zdôraznil, že objednávateľom vraždy nebol Karol M. Smrť expolicajta Juraja G. si podľa Nikolu P. objednal Radoslav M., čo sa dozvedel až po vražde.

Podpálili auto

V Moste pri Bratislave strieľal Branislav A., šoférom auta, z ktorého sa strieľalo, bol Jozef B. a sedel v ňom aj Peter T. Svoju úlohu Nikola P. opísal tak, že čakal skupinu pri obci Tomášov, kam po skutku prišli a podpálil svoje auto.

Povedal, že za vraždu Juraja G. mali sľúbené dva milióny korún (66 tisíc eur), ale vzhľadom na zabitie iných osôb si Branislav A. peniaze nezobral.

Branislav A. počas príprav na vraždu viackrát stretol s Radoslavom M. a pre neho neznámym mužom. Pri úvodných neúspešných pokusoch bol podľa jeho slov aj bývalý kukláč Róbert B., ktorý čelí obžalobe v druhom procese súvisiacom s vraždou.

Vražda omylom

Branislav A. mal výhrady k tomu, že sa chystá Nikola P. vypovedať. Nikola P. v roku 2012 rozpovedal vyšetrovateľom o príprave vraždy Juraja G. ako aj iných vraždách, ktoré sa stali v rozpätí rokov 1997 až 2006.

Branislav A. upozornil, že je Nikola P. chráneným svedkom a že podľa uzavretej dohody musí zabezpečiť dôkazy voči obvineným. Preto si myslí, že k výpovedi je dotlačený. Nikola P. na súde vyhlásil, že vypovedať sa rozhodol dobrovoľne.

Mladú ženu a desaťročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy – bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy