Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri záchrane psa môžete rozbiť okno na aute
Zdielať na

Pri záchrane psa môžete rozbiť okno na aute

VARŠAVA / Nechať psa v aute počas letných horúčav sa nedá nazvať inak ako týranie. Poliaci ale prišli s veľkou novinkou. Podľa novely trestného zákona môže psa z rozhorúčeného auta oslobodiť ktokoľvek a nemusí čakať na zásah polície.

"Ak vidíme zviera, ktoré je uväznené v aute a je veľká páľava, máme právo rozbiť okno," predstavil novinku hovorca polície Krzsystof Lach. Pes musí byť naozaj v ohrození života a predtým ako rozbijete okno, musíte informovať políciu, že to idete urobiť.

Poľská novinka

V Poľsku nehrozí trestná zodpovednosť. "V takom prípade za to trestne nezodpovedáme, pretože sme to robili za účelom záchrany života psíka," uviedol Krzystof Lach.

Ak sa pes nachádza počas horúčav v aute, môže to mať fatálne následky. "Dochádza k prehriatiu. Môže sa stať, že ten psík dostane teplotu nad štyridsaťdva stupňov, kedy dochádza k zrážaniu bielkovín v krvi a následne dochádza k úhynu," uviedol veterinár Karol Baránek. 

Možné aj na Slovensku

Na Slovensku paragrafy, ktoré by sa vzťahovali na takéto prípady, nie sú. Existuje ale zákonná možnosť, ako psovi a v aute pomôcť. "V našom trestnom zákone platí inštitút krajnej núdze. To znamená, že skutok, ktorý by bol ináč trestný, nebude. Tým skutkom sa zachraňoval určitý objekt, ktorý je chránený trestným zákonom," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy