Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výkonnosť za volantom v horúčavách klesá, veľa pite!
Zdielať na

Výkonnosť za volantom v horúčavách klesá, veľa pite!

BRATISLAVA / Nekončiace sa extrémne horúčavy ohrozujú bezpečnosť na cestách. Pribúda dopravných nehôd, aj tých tragických. Dôkazom je smutná bilancia minulého týždňa, keď pri haváriách zomrelo až 12 ľudí. Niektorí si pitný režim vysvetlili po svojom.

Výkonnosť nám klesá až o polovicu

Našu psychiku vie rozhádzať jazda autom v tropických horúčavách viac, než jazda v silnej zime. A to do tej miery, že výkonnosť nám klesá o polovicu.

"Počas zvýšených teplôt nad 30 stupňov dochádza k vyššiemu počtu nehôd, vodič sa dostáva do stresu, jeho koncentrácia je oslabená," hovorí psychológ Karol Kleinmann.

"Predlžuje sa jeho reakčný čas, zmena teploty a klímy keď je v aute, má určite negatívny vplyv na chovanie a spôsob jazdy vodiča," myslí si aj Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného.

A kým reakcie sa úmerne k stúpajúcej ortuti spomaľujú, pražiace slnko spoza skiel, naopak, vodičom zdvíha temperament. "Sú zbrklejší, jazdia rýchlejšie, sú podráždení," hovorí ďalej Kleinmann.

Na cestách je viac sviatočných vodičov

Minulý tropický týždeň na cestách zahynulo až 12 ľudí. Vysoká letná nehodovosť však nezávisí len od pohody vodiča. "Tieto vysoké teploty majú veľmi negatívny vplyv aj na cestnú infraštruktúru, najmä na asfalte sa vytvárajú sa koľaje, čo tiež ovplyvňuje bezpečnosť," doplnil Palčák.

Najrizokovejšie sú dlhé cesty, ak sa preto chystáte na dovolenku, odborníci radia vyraziť až večer a s dostatočným množtvom tekutín v zásobách. "Uvedomiť si, že musia viac piť, oddychovať, zvýšená pozornosť," hovorí Palčák.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy