Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Žena chce, aby bol kňaz potrestaný
Zdielať na

Žena chce, aby bol kňaz potrestaný

SEVEROVÝCHODNÉ SLOVENSKO / Dievča (12) zo severovýchodu Slovenska, ktoré mal znásilniť a zneužívať miestny kňaz chce, aby bol potrestaný. V tomto prípade nejde o prvý sexuálny škandál dnes už bývalého kňaza.

Muž priznal, že má viac detí s viacerými ženami. Ako kňaza ho suspendovali, deti uznal za svoje a rodina stojí pri ňom. Tvrdia, že chcú žiť normálny život. Dievča sa ale vzdať nechce.

Obvinený už bol

"Obávam sa o vlastný život, nespím v noci. Donekonečna vydieranie. Som mladý človek. Konečne chcem žiť a byť šťastná," hovorí dievča.

Bývalý kňaz na jej vyjadrenia reagovať nechcel. No podľa dievčaťa nejde o jeho prvý sexuálny škandál. V roku 2002, ešte ako kňaz, mal na krku obžalobu pre trestný čin sexuálneho zneužívania. Išlo o iné maloleté dievča.

"Okresný súd Humenné oslobodil obžalovaného spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý je obžalovaný stíhaný," uviedol hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Priznanie po rokoch

Odvolanie okresného prokurátora Krajský súd v Prešove zamietol. Rozhodnutie o oslobodení sa stalo právoplatným a muž ďalej pokračoval v poslaní kňaza.

Mladá žena sa bojí toho, ako dopadne jej prípad. Od údajného znásilnenia už totiž prešlo dlhých dvanásť rokov. Podľa sexuologičky ale nie je nič neobvyklé, že obeť zneužívania prehovorí až po takom čase.

"Trvá to niekoľko rokov, niekedy desaťročí, kým sa žena odhodlá s tak boľavým problémom zdôveriť," uviedla sexuologička Danica Caisová.

Dvanásť rokov od spáchania skutku, z hľadiska trestno-právneho, čin premlčaný ešte nie je. "Vzhľadom na absenciu dôkazov, ktoré už nemožno zabezpečiť, to bude veľmi náročné," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy