Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Za nelegálny odber kostí padol rozsudok, biznis pokračuje
Zdielať na

Za nelegálny odber kostí padol rozsudok, biznis pokračuje

BRATISLAVA / Za nelegálny odber tkanív z tiel zosnulých ľudí sú na Slovensku už odsúdení dvaja patológovia. Dostali pomerne tvrdé tresty, aj keď sa to odohralo ešte v roku 2003. Dnes je táto činnosť už vlastne legálna. Nikto však o tom nechce hovoriť nahlas až na patológa, ktorý po návrate z väzenia, už nemá čo skrývať.

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Len jeden rozsudok

Za nelegálny odber tkanív padol na Slovensku len jeden rozsudok, ktorým sa dvaja patológovia dostali do väzenia. V skalickej nemocnici v roku 2003 vybrali kosti z mŕtvych.

Patológovia sa odobraté tkanivá pokúsili vyviezť za hranice, ale v roku 2003 ešte fungovali colné kontroly, ktoré nelegálny vývoz odhalili. "Okresný súd Skalica uznal obžalovaných za vinných z trestného činu neoprávneného odoberania orgánov a tkanív," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Viktória Kurucová.

Obeť komplotu

Súd bol nekompromisný a padli tvrdé tresty. Lekári dostali nepodmienečné väzenie na 6 a 8 mesiacov a dostali 5-ročný zákaz pracovať. Jeden z nich, lekár na dôchodku, stále tvrdí, že išlo o komplot. "Ja som žiadne kostné štepi ani kosti neviezol. Viezol som nejaké protokoly a krv z pitiev," tvrdí odsúdený patológ Richard Zemánek.

Avšak dôkazy nepustia a pred súdom boli jednoznačné. "Jozef K. na patologickom oddelení po predchádzajúcej dohode s Richardom Z. protizákonne odobral pri pitve 16 tiel osrdcovníkové vaky a kostné štepy," uviedla hovorkyňa súdu v Trnave.

"Ja som nič nepašoval, ja som to oficiálne viezol cez hranice tam a späť," trvá na svojom Richard. Lekár v tom čase pracoval pre českú hodonínsku a aj slovenskú skalickú nemocnicu.

Udal ich kolega

Patológov mal údajne udať ich kolega, ktorý o pravidelných vývozoch tkanív vedel. Vraj sa chcel pomstiť. "To bolo také svinstvo udavačské zo strany jedného lekára," neodpustil si Richard.

Zaujímavé je, že už v roku 2003 mali nelegálne odobraté tkanivá smerovať do Nemecka. Odberateľom mala byť presne tá istá firma, ktorá je s incidentom spojená aj v súčasnosti. Spoločnosť Tutogen však v súdnom spise nefiguruje. Patológ však 8-ročnú spoluprácu s nemeckým spracovateľom kostí vôbec nepopiera. "Ja som s firmou Tutogen spolupracoval v Česku, ale podľa českej legislatívy," priznáva Richard.

Prakticky žiaden rozdiel

Medzi rokom 2003 a dneškom však veľký rozdiel nie je. Aj v súčasnosti odchádzajú kosti mŕtvych Slovákov rovnakým smerom. "Tkanivá odchádzajú aj do spoločnosti Tutogen," potvrdil riaditeľ Národnej transplantačnej organízacie Daniel Kuba.

Predsa sa jeden rozdiel za tie roky nájde. Dnes odoberá kosti a tkanivá z mŕtvych súkromná firma už s oficiálnym priklepnutím štátu. Ale rovnako ako v minulosti, ani dnes o tom neinformujú pozostalých. "Teraz a ani v budúcnosti sa k tejto téme vyjadrovať nebudeme," stojí v stanovisku spoločnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy